Labour vraagt onderzoek naar rol Queen in Paradise Papers

De Britse Labour-partij vraagt een onderzoek naar de financiële activiteiten van koningin Elizabeth II, nu haar naam is opgedoken in het internationale onderzoek naar de Paradise Papers. Ook de sponsor van de conservatieve regeringspartij wiens naam in de papers opduikt, moet onderzocht worden, vindt de oppositie.

De publicatie van de Paradise Papers veroorzaakt in het Verenigd Koninkrijk heftige reacties. "De onthullingen tonen aan dat "wat belastingen betreft er een regel bestaat voor de superrijken en een andere voor de rest", zegt Labour-frontman Jeremy Corbyn.

Zijn partijgenoot, schaduwkanselier John McDonnell, noemt de onthullingen "diep verontrustend". "Hoewel de regering beweert dat ze belastingontduikers hard aanpakt, bevestigen de Paradise Papers dat ontduiking nog altijd volop gebeurt", reageert hij op Twitter. "De eerste minister of de minister van Financiën moeten uitleggen hoe dit is kunnen gebeuren en welke acties nu moeten worden ondernomen."

Volgens Labour moet er een openbaar onderzoek komen naar belastingontduiking. Daarbij zouden ook de financiële adviseurs van de Britse koningin moeten getuigen.

Zondag lekte uit dat de Britse koningin omgerekend ongeveer 11,3 miljoen euro zou hebben geïnvesteerd in fondsen op de Kaaimaneilanden en op Bermuda. Die investeringen verliepen via het hertogdom Lancaster, privébezit en inkomstenbron van de koningin. Er zou niets illegaals aan de hand zijn, maar de Britse openbare omroep BBC stelt zich wel vragen bij de ethische kant van de zaak. "Men kan zich de vraag stellen of de vorstin wel offshore moet investeren."

Ook de naam van Lord Michael Ashcroft, een belangrijke sponsor voor de regerende Tories, duikt op in de Paradise Papers. Volgens McDonnell moeten ook hij en premier Theresa May ter verantwoording worden geroepen. "Als de beschuldigingen van belastingontwijking tegen Ashcroft waar blijken, dan heeft de eerste minister vragen te beantwoorden", zei hij in een interview met Sky News.

Meest gelezen