Jonas Roosens

Marc De Bel: "Mijn kleinzoon heeft Kruisem ingediend als naam voor fusiegemeente"

Marc De Bel is in zijn nopjes dat de nieuwe fusiegemeente van Kruishoutem en Zingem Kruisem zal heten, naar het fictieve dorp dat hij 30 jaar geleden in zijn boeken bedacht. Dat zegt de auteur in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vanaf 1 januari 2019 gaan Kruishoutem en Zingem op in Kruisem, zo hebben de inwoners van de twee gemeentes in Oost-Vlaanderen beslist. Daarmee is fictie realiteit geworden, want Marc De Bel bedacht de naam van de fusiegemeente 30 jaar geleden al toen hij zijn eerste boek "Het ei van oom Trotter" schreef.

"Ik had een dorp nodig en ik koos voor Kruishoutem, het dorp waar ik woonde en lesgaf, en Huise in Zingem, het dorp waar ik voetbalde", legt de auteur in "De wereld vandaag" op Radio 1 uit. "Ik heb die 2 namen toen ineen gepuzzeld. Daarbij mixte ik verschillende locaties van de beide dorpen tot dit fictieve dorp."

De Bel houdt vol dat hij niet actief campagne heeft gevoerd voor Kruisem. "Pas de laatste maanden ben ik er echt in gaan geloven. Iedereen sprak me aan dat het Kruisem zou worden. Een van mijn kleinkinderen heeft de naam ingediend, maar het was slechts 1 van de meer dan 100 namen die zijn voorgesteld. Daaruit heeft een comité 5 namen geselecteerd waaronder Kruisem. Uiteindelijk is de keuze daarop gevallen."

Het is met plezier dat De Bel "zijn" Kruisem als naam van de nieuwe fusiegemeente afstaat. "Zowel de burgemeester van Kruishoutem als die van Zingem had me erover aangesproken. Uiteraard vind ik het ok, ik voel me erg vereerd."