Merkel wil binnen tien dagen duidelijkheid over coalitie

Enkele weken na de start van verkennende gesprekken voor de zogenoemde Jamaïca-coalitie wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel een versnelling hoger schakelen. Over uiterlijk tien dagen moet er duidelijkheid zijn over een coalitie van haar partij CDU/CSU met de liberale FDP en Die Grünen, zegt ze in een Facebookpost.  

Christendemocraten, liberalen en groenen begonnen vorige maand, drie weken na de parlementsverkiezingen in Duitsland, aan verkennende gesprekken die moeten leiden tot de echte coalitiegesprekken. Maar die gesprekken verlopen -niet onverwacht- zeer moeizaam.

Vanavond zitten de partijleiders opnieuw bijeen om zich voor te bereiden op de beslissende fase. Op haar Facebookpagina kondigt bondskanselier Merkel aan welke knelpunten ze op tafel zal leggen. De belangrijkste thema's voor haar partij zijn financiën, klimaat en migratie. "Het worden moeilijke kwesties", zegt ze.

Om wat meer vaart achter de gesprekken te zetten, heeft Merkel een einddatum naar voren geschoven voor de verkennende gesprekken: uiterlijk op 14 november moeten die achter de rug zijn, zodat er kan worden overgegaan tot de echte onderhandelingen.

Meest gelezen