Videospeler inladen...

Premier Michel komt uitleg geven in de Kamer over Catalaanse kwestie

Premier Charles Michel (MR) zal woensdag in de Kamer uitleg geven over de positie van België tegenover de Catalaanse kwestie.  Ook in het Vlaams Parlement zal er woensdag over Catalonië gedebatteerd worden.

De voorbije dagen hebben al heel wat politici individueel gereageerd over het Europees aanhoudingsbevel van Spanje voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier ministers die zich in België bevinden.

Woensdagochtend zal de premier meer uitleg geven over de hele zaak in de commissie Binnenlandse Zaken. Eerder verklaarde de premier al op Twitter dat de Catalaanse politici in België dezelfde rechten en plichten zullen hebben als elke andere Europese staatsburger. "Niet meer, niet minder", zo klonk het.

Ook Vlaams Parlement debatteert over Catalonië

In het Vlaams parlement zal er woensdag een actualiteitsdebat zijn over de Catalaanse kwestie, op vraag van meerderheidspartij N-VA. De vraag wordt gesteund door oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang.  De coalitiepartners van N-VA, CD&V en Open VLD, staan niet te springen voor dergelijk debat.

Op 4 oktober heeft het Vlaams Parlement unaniem een resolutie goedgekeurd die het politiegeweld op burgers in Catalonië veroordeelt. Volgens een bron aan persagentschap Belga vragen de andere meerderheidspartijen zich af wat een actualiteitsdebat morgen nog aan deze resolutie kan toevoegen. 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal er woensdag niet bij zijn op het actualiteitsdebat. Hij zit samen met het koningspaar in India voor een staatsbezoek.

Meest gelezen