Nieuwe krakerswet binnenkort van kracht

De nieuwe wet die kraken strafbaar maakt, is vandaag verschenen in het Belgisch Staatsblad. Daardoor zal hij binnen de tien dagen van kracht worden. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Het wetsvoorstel van meerderheidspartijen N-VA, CD&V, MR en Open VLD kwam in een stroomversnelling na enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Onder meer een koppel dat een tijdje in het buitenland verbleef, moest toezien hoe hun woning was ingenomen.

Een wetswijziging passeerde intussen langs het parlement, maar kon nog niet worden toegepast, toen Roma vorige week opnieuw een huis in Gent kraakten.

Nu de wettekst in het Staatsblad is verschenen, zal dat binnenkort dus wel het geval zijn. "Met deze maatregel krijgen eigenaars meer rechtszekerheid tegen kwaadwillige krakers. Deze bescherming bestond reeds indien het pand bewoond was, maar was minder duidelijk indien het pand niet gebruikt werd", licht minister Geens toe.

Meest gelezen