Videospeler inladen...

Olieprijs op het hoogste peil in 2,5 jaar tijd

De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent), die als maatstaf geldt in de oliehandel, kost nu 62 dollar. Begin vorig jaar dook de prijs onder de 30 dollar.

De forse stijging van de olieprijs de laatste maanden is te verklaren door verschillende factoren: er is de economie die wereldwijd fors aantrekt en de vraag naar olie doet stijgen. De olie-exporterende landen beperken al een hele tijd de productie van olie om de prijs en dus de olie-inkomsten op peil te houden. 

En nu is er ook nog de machtsstrijd in Saudi-Arabië: de jonge kroonprins Mohammed Bin Salman, die het land de voorbije maanden alsmaar meer naar zijn hand wil zetten, is een voorstander van die productiebeperkingen. En dat stuwt de prijs nog verder omhoog, nu tot 62 dollar.

Het wordt dus stilaan weer wennen aan duurdere olie, al zitten we nog lang niet aan de piek van meer dan 100 dollar, uit de jaren 2011 tot 2014.

Wie diesel of benzine tankt aan de pomp, of de olietank thuis vult met stookolie, zal de prijsstijging van de voorbije maanden zeker gevoeld hebben. Begin vorig jaar kostte 2.000 liter stookolie kost nog 720 euro, nu bijna 1.200 euro.

Meest gelezen