© VRT - Bart Musschoot

Oud-baas VRT: "Tenderness, care and love, kan dat niet de leidraad voor managers en politici zijn?"

Het zakenleven en de politiek zijn gebaat bij meer TCL of "tenderness, care and love". Dat vindt Leo Hellemans, de voormalige gedelegeerd bestuurder van de VRT. In "Nieuwe feiten" op Radio 1 doet hij zijn verhaal.

Filosoferen, mijmeren, hekelen of reflecteren: het is allemaal toegestaan in "Het middagjournaal" van "Nieuwe feiten" op Radio 1. Vandaag was Leo Hellemans aan de beurt om zijn gedachten over de grote en kleine dingen des levens te laten waaien. Hij brak een lans voor TCL, tenderness, care and love.

""We zullen dat dan behandelen met TCL", vriendelijk en vastberaden uitgesproken door de behandelende dermatoloog-chirurg in het UZ Gent. Ikzelf, een beetje bang, vooral onzeker en gespannen op de operatiestoel in het vooruitzicht van het wegsnijden van een cyste op mijn hoofd. Met stress voor de plaatselijke verdoving, een resem prikken op mijn schedel, gevolgd door het scalperen van een stukje opperhuid."

"Goede en heldere uitleg gekregen vooraf, een aangenaam gesprek ook met de behandelende, vrouwelijke chirurg. "Bent u wat bang?" "Toch wel ja. Een beetje ongerust, zeer zeker." "We zullen dat dan behandelen met TCL." "TCL?" "Jawel, tenderness, care and love. Tederheid en liefdevolle zorg.""

Waw, wat een antwoord, wat een opluchting. De meest onverwachte en mooiste woorden.

"Waw, wat een antwoord, wat een opluchting. De meest onverwachte en mooiste woorden. Een stroom van warmte gaf me dat. Weg stress, weg angst, weg onzekerheid. Ik was niet alleen in vakkundige, maar ook zorgzame handen. De ingreep heb ik bijna met plezier ondergaan, zeker ontspannen en als waarnemer eerder dan als patiënt. En onder het prikken en snijden gedacht aan die lelijke afkorting TCL met de mooie betekenis."

"Tenderness, care and love. Zou dat niet dé leidraad kunnen zijn bij de behandeling van alle noodzakelijke ingrepen? Niet alleen bij dokters, maar ook bij vele anderen, beleidsmensen, in de ondernemingen en in de maatschappij. Managers en politici."

"En voor wie nu weer geneigd is om te lachen met de Gutmenschen: neen, niet naïef. Opereer maar waar nodig. Grijp in om onze toekomst te vrijwaren op het werk en in de samenleving. Snij als het moet, maar doe het vakkundig en met een warm hart voor ons allemaal. Met tederheid en liefdevolle zorg."

Meest gelezen