Reynders: "Het dossier-Puigdemont wordt niet beheerd door de politiek"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laat zich niet van de wijs brengen door de Catalaanse kwestie en de commotie rond de procedure tegen de afgezette leider Carles Puigdemont en diens mogelijke overlevering aan het Spaanse gerecht. In een interview met Le Soir wijst hij op de scheiding der machten. Aan Bel-RTL zegt hij te betreuren dat Belgische politici uitspraken doen over de kwestie "terwijl dat hun rol niet is".

Gisteren heeft de Brusselse onderzoeksrechter Puigdemont en vier Catalaanse ex-ministers vrijgelaten onder voorwaarden, nadat hij ze had ondervraagd. "We bespreken dit met onze ambtsgenoten", zegt Reynders. "Vrij verkeer van personen, het functioneren van de gerechtelijke instellingen en iedereen die zegt dat ons gerecht correct werkt. Het is niet de politiek die dit dossier beheert."

Over een eventuele overlevering van Puigdemont aan het Spaanse gerecht laat Reynders zich niet uit. "Het gaat hier over een juridische procedure waartegen wij ons niet kunnen verzetten."

Reynders denkt niet dat de regering-Michel met een probleem zit, ondanks het feit dat de Spaanse regering al meer dan eens heeft laten merken bijzonder lange tenen te hebben als politici hier zich uitlaten over de gang van zaken in het Spaans-Catalaanse dispuut. "Mocht er een probleem zijn, zou ik dat u niet zeggen. Maar vergis u niet: wij zijn minder kwetsbaar dan tijdens de eerste twee weken van deze regering, die intussen al zo'n drie jaar in het zadel zit."  

Aan de Franstalige radiozender Bel-RTL zegt de minister van Buitenlandse Zaken te betreuren dat Belgische politici uitspraken doen over de Catalaanse crisis "terwijl dat hun rol niet is". "Er bestaat ophef over dat dossier die in België de grenzen van het redelijke overschrijdt", aldus Reynders.

Meest gelezen