Groen, SP.A en PVDA vragen nieuwe maatregelen tegen belastingfraude na onthulling Paradise Papers

Oppositiepartijen SP.A en PVDA willen dat het parlement de onthullingen rond de Paradise Papers aangrijpt om aanbevelingen te schrijven die verder gaan dan wat er uit de bus is gekomen bij de bijzondere commissie over de Panama Papers. "We verwachten een kordate aanpak en nieuwe maatregelen", is het te horen bij Groen.

"In de nasleep van de Panama Papers werd door velen uit de meerderheid beweerd dat schermconstructies in belastingparadijzen een fenomeen zijn uit het verleden, allerminst iets waar we ons vandaag nog druk over hoeven te maken", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A). "Maar niets is minder waar. Speurwerk van onderzoeksjournalisten wereldwijd onthult dat de problematiek van schermconstructies vandaag nog erg actueel is."

Vanvelthoven beklaagde er zich eerder al over dat de aanbevelingen waarover de meerderheidspartijen het binnen de Panama-commissie eens raakten, weinig ambitieus waren. Hij roept het parlement op om dit moment aan te grijpen om meer verregaande aanbevelingen te formuleren. Vanvelthoven denkt daarbij aan een verbod om te handelen met offshore-constructies zolang je niet weet wie achter de constructie schuilgaat. Daarnaast moet een einde worden gemaakt aan de afkoopwet - de verruimde minnelijke schikking - en fiscale amnestie.

Ook PVDA-Kamerlid Marco Van Hees wil dat de bijzondere commissie de werkzaamheden hervat. Het extreemlinkse parlementslid merkt op dat van de 29 fiscale paradijzen die in de Paradise Papers opduiken, er slechts vier op de officiële Belgische lijst staan. "We moeten onderzoeken waarom de administratie en de regering tot een lijst met fiscale paradijzen komen die totaal naast de kwestie is."

Groen: "Wanneer wordt dit eindelijk ernstig aangepakt?"

"Alweer komt er een een schimmig ontduikingsschandaal bij. Wanneer wordt dit eindelijk ernstig aangepakt?", vraagt Kristof Calvo, fractieleider van Ecolo-Groen, zich af. "In eigen land is minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) te vaak een remmende factor", zegt hij. De groene partijen willen de onderzoeksjournalisten uitnodigen in de Kamer voor een hoorzitting, naar analogie met de Panama Papers.

"Belastingontwijking en fraude kosten ons land tien tot twintig miljard euro per jaar. Dat is 1.000 tot 2.000 euro per Belg. De miljarden die de overheid daar misloopt, worden verhaald op de middenklasse en de kleine bedrijven. De maatregelen die onze regering daartegenover stelt, zijn ruim onvoldoende. De maatschappelijke roep om meer fiscale rechtvaardigheid klinkt alleen maar luider", zegt Calvo.

Volgens de onderzoekers zouden ook heel wat Belgen betrokken zijn bij deze schimmige constructies. "Dit moet een prioriteit zijn voor de BBI (Bijzondere Belastinginspectie) en voor de regering. Dit moet meer opleveren dan korte termijn verontwaardiging bij enkele regeringsleden. We verwachten een kordate aanpak van belastingfraude, en nieuwe maatregelen van de regering om fiscale onrechtvaardigheid te bestrijden", besluit Calvo.

Meest gelezen