OCAD brengt deradicaliserings­projecten in kaart: "Alle neuzen in dezelfde richting krijgen"

Het OCAD, het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt, heeft een eigen departement opgericht om de deradicaliseringsprojecten in kaart te brengen. Dat schrijft De Standaard in een lang interview met topman Paul Van Tigchelt. "Er groeien bijzonder veel initiatieven, wat goed is. Het is nu kwestie om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, om alles te coördineren", zegt hij aan VRT NWS. 

Hét deradicaliseringsproject bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. De topman van het OCAD, Paul Van Tigchelt, klinkt stellig. "Om te deradicaliseren of - beter gezegd - te re-integreren, is er een individuele aanpak op maat nodig. We moeten dat ondervinden via trial and error.

Deradicaliseringsprojecten in kaart brengen: "Meten is weten"

Initiatieven zijn er in ons land genoeg, maar vaak ontbreekt een helikopter­zicht om het geheel te overzien. Daarom heeft OCAD begin dit jaar een eigen departement "Countering Violent Extremism" opgericht om de deradicaliserings­projecten in kaart te brengen en te coördineren. "Er is veel coördinatie nodig over verschillende diensten om informatie te delen en te kijken wie er het best geplaatst is. Meten is weten en daar zijn we nu mee bezig." Zo coördineert het OCAD al het zogenoemde "Plan R", dat initiatieven in het kader van gevaarlijke radicalisering groepeert en een operationele gegevensbank. 

Om die aparte dienst op te richten heeft OCAD extra personeel gekregen. "We zijn hier nu met een 80-tal mensen, waarvan er 11 op het nieuwe departement werken. Maar het principe bij OCAD is dat iedereen eigenlijk alles doet." 

"Veel goede initiatieven, maar niet uitgesloten dat er ook initiatieven met minder nobele doelen op de markt komen"

De kwaliteit van de initiatieven zal OCAD niet as such beoordelen. "We zien dat er veel goede spelers op het terrein komen, maar het is niet uitgesloten dat er ook initiatieven met minder nobele doelen op de markt komen, die moeten zich op termijn uit de markt zetten." Het probleem is deels ook dat een onderscheid tussen de goede en slechte initiatieven niet gemakkelijk te maken is. "Er is ook geen model uit het buitenland dat we naar hier kunnen halen en kopiëren."

"Geen orakel van Delphi of deus ex machina"

"OCAD wil geen orakel van Delphi of een deus ex machina zijn die nu zal zeggen wat goed is en wat niet. We moeten samen met de regionale, lokale en federalen overheden kijken wat de goede initiatieven zijn."

OCAD wil geen orakel van Delphi of een deus ex machina zijn die nu zal zeggen wat goed is en wat niet

Paul Van Tigchelt - topman OCAD

Meest gelezen