Turkse textielarbeiders slaken noodkreet via kledinglabels: "Ik maakte dit, maar werd er niet voor betaald"

Enkele Turkse textielarbeiders hebben opmerkelijke boodschappen achtergelaten in kledingstukken van winkelketen Zara. De werknemers hebben naar eigen zeggen nog drie maanden loon tegoed van een toeleverancier. En dat willen ze duidelijk maken aan de klanten. 

"Het kledingstuk dat u gaat kopen, heb ik gemaakt, maar ik werd daar niet voor betaald." Het is maar één van de vele boodschappen die onlangs zijn opgedoken op de labels van Zara-kledingstukken in een filiaal in Istanbul.

De teksten zijn afkomstig van enkele Turkse textielarbeiders, die werkten voor toeleverancier Brava. Dat bedrijf sloot in juli vorig jaar plots de deuren, waardoor de werknemers op straat kwamen te staan. De arbeiders zouden ook nog recht hebben op drie maanden loon, iets wat nooit is uitbetaald. 

Het waren de winkelmedewerkers die de teksten in de kleren hebben opgemerkt. De kledingstukken zouden ook uit de rekken zijn gehaald. 

Inditex, het moederbedrijf van Zara, laat weten dat zij met de zaak eigenlijk niets te maken hebben. Zij hebben naar eigen zeggen alle facturen betaald. "Hoewel we eigenlijk geen wettelijke verplichtingen hebben naar de getroffen arbeiders, zijn we aan het bekijken of we een noodfonds kunnen oprichten voor hen."