Video player inladen ...

Van Overtveldt over Paradise Papers: "Massa aan informatie die op ons afkomt"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de informatie van de Paradise Papers in de komende uren en dagen "rustig en grondig bekijken". "Het is een massa aan informatie die plots op ons afkomt", zegt hij.

"We gaan dit in de komende uren en dagen van naderbij bekijken", zegt Van Overtveldt, die nog even wil wachten om uitgebreid te reageren. "We moeten dat rustig en grondig bekijken: wat zit erin, wat is er illegaal, wat is er over het randje en wat niet? Het is een massa aan informatie die plots op ons afkomt. Ik kijk ernaar uit om te zien wat er bovenkomt."

Voort zegt de minister dat het probleem van belastingontduiking en -ontwijking via belastingparadijzen -op zijn minst- op Europese schaal moet worden aangepakt. "Het toeval wil dat we morgenochtend op de Ecofin-vergadering (de vergadering van de Europese ministers van Financiën, red.) over de fameuze blacklist zullen spreken waar al heel veel over te doen geweest is."

Die blacklist is een zwarte lijst van landen die het niet zo nauw nemen met de belastingregels, en die in de toekomst sancties zouden riskeren. Het initiatief werd opgestart in de nasleep van de Panama Papers, maar heeft nog steeds geen vaste vorm gekregen. "De originele lijst bevatte ook landen als Canada, Australië en de VS. Dat was een beetje vergezocht", zegt Van Overtveldt.

"Er is goed werk geleverd om de lijst realistischer te maken en toe te spitsen op die landen die echt een probleem vormen op vlak van belastingontduiking. Ik hoop in ieder geval dat we snel tot heel concrete resultaten komen zodat dit soort activiteiten voor een groot stuk aan banden kan worden gelegd."

"Regering onderneemt actie"

Van Overtveldt benadrukt dat de belastingsconstructies uit de verschillende "leaks" al sinds jaar en dag bestaan. "Ik verbaas me over de verontwaardigde reacties van sommige oppositieleden die in het verleden mee het beleid uittekenden", aldus de minister.

Hij wijst er op dat de regering het niet bij woorden houdt, "zoals de vorige regeringen", maar de afgelopen jaren maatregelen heeft genomen om fraude op te sporen. "Deze regering is de eerste die een doorkijkbelasting invoerde, zodat constructies op belastingparadijzen eindelijk aangepakt worden. Bovendien liggen de cijfers qua fraudebestrijding op recordhoogte, zowel voor wat het aantal behandelde dossiers, de sancties, als de effectieve inningen betreft."