Vicevoorzitter Timmermans tegen N-VA-parlementslid Stevens: "Uw opmerkingen over Catalonië raken kant noch wal"

Europees Parlementslid Helga Stevens (N-VA) verwijt de EU er een "dubbele standaard" op na te houden als het over Catalonië gaat. Dat zei ze aan vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans tijdens een debat over de toestand van de rechtsstaat in Polen. Timmermans reageerde gepikeerd. Hij wees erop dat Catalonië niet op de agenda stond, maar voegde er tegelijk aan toe dat de opmerkingen van Stevens "geen steek hielden".

De Europese Commissie voert al enige tijd een procedure tegen Polen. De Poolse regering wil het gerechtelijke apparaat hervormen, maar volgens Europa komt de rechtsstaat door die hervorming drastisch in het gedrang. In het Comité Burgerlijke Vrijheden en Justitie van het Europees Parlement kwam vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans een stand van zaken geven over die kwestie.

Helga Stevens nam van die gelegenheid gebruik om Timmermans te interpelleren over de Catalaanse zaak. "Na de arrestatie van Catalaanse ministers en een arrestatiebevel voor de minister-president, bleef het muisstil. Politieke gevangenen in de EU? U veroordeelt het niet? Maar als er wetgeving wordt gestemd in Polen die u niet zint, kan er plots niet snel genoeg worden opgetreden. Selectief staan zwaaien met een moreel vingertje. Die dubbele standaard - en ik wik mijn woorden - is het begin van het einde voor het Europese project."

Vicevoorzitter Timmermans was duidelijk niet opgezet met die opmerkingen van Stevens. "Ik dacht dat we vandaag gingen praten over Polen. Ik hou niet van dit "What about-isme". Toen ik minister van Buitenlandse Zaken (van Nederland, nvdr.) was,  kreeg ik daar ook altijd mee af te rekenen bij de Russische buitenlandminister. Telkens er kritiek was op Rusland, antwoordde hij "En wat zeggen jullie dan daarover? En daarover?"."

"Vandaag praten we over de situatie in Polen. En u kunt de aandacht daarvan niet afleiden door naar andere kwesties te verwijzen, waarvan ik trouwens vind dat u bal volledig misslaat, maar dat is een andere kwestie", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Meest gelezen