Videospeler inladen...

Vlaamse regeringspartijen willen eerstehulpcursus voor psychische problemen

De drie Vlaamse regeringspartijen pleiten gezamenlijk voor de invoering van een eerstehulpcursus voor psychische problemen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. In zo'n cursus leer je hoe je hulp kan bieden bij psychische problemen als depressie of burn-out.

De indieners van de resolutie in het Vlaams Parlement hebben de mosterd gehaald in Australië, waar het "Mental Health First Aid"-programma al in 2000 werd ingevoerd. Onder meer in Nederland en Groot-Brittannië is het intussen overgenomen.

"In de cursus kan je meer leren over de meest voorkomende problemen en je krijgt vaardigheden aangeleerd om ermee om te gaan", zegt CD&V-parlementslid Vera Jans. "Het richt zich naar iedereen die veel met mensen in contact komt: jeugdleiders, leerkrachten, enzovoort. Maar het kan ook nuttig zijn voor iemand die in zijn omgeving iemand heeft met een psychisch probleem, en dat zijn toch heel wat mensen."

"Op scholen, in de bedrijven, overal zou de overheid de cursussen rond psychische problemen moeten organiseren en daar ook de nodige middelen voor uittrekken", zegt Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). "Het zou even vanzelfsprekend moeten worden als de EHBO-cursussen."

"Korte termijn"

Eerder hadden ook Zorgnet-Icuro, de Vlaamse koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen, en oppositiepartij Groen al gepleit voor de invoering van een dergelijke eerstehulpcursus. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil op korte termijn samenzitten met partnerorganisaties om te kijken of er voldoende draagvlak is voor de cursussen. Als dat het geval is, is hij bereid om er nog dit jaar budget voor uit te trekken.

"Wij hopen dat dit op korte termijn tot stand komt", zegt Jans. "Een resolutie is geen vrijblijvend document, maar een aanbeveling aan de regering. "We zullen dit echt wel opvolgen en we gaan ervan uit dat er voldoende draagvlak is om dit programma op te starten binnen Vlaanderen  en het nieuwe GGZ-beleid (geestelijke gezondheidszorg)."

"Meer bewustwording"

"Als het zorgt voor meer bewustwording, vind ik het zeker een goed idee,  zodat er meer een maatschappelijk draagvlak wordt gecreëerd", reageert KU Leuven-onderzoekster Steffie Desart in "De ochtend". "Maar ik ben ook wel voorzichtig. Ik wil vermijden dat men gaat overdiagnosticeren of aan zelfdiagnose gaat doen."

Een dergelijke cursus kan een eerste stap zijn die leidt naar de juiste hulpverlening, zegt Desart. "Er is nog werk aan de winkel. Het mentale welzijn begint meer aandacht te krijgen, maar de tendens is nog altijd om naar een medische component te zoeken. Het is belangrijk dat we daar bewustwording rond creëren."

Meest gelezen