Videospeler inladen...

Aanslag Texas niet ingegeven door religieuze of raciale, maar door familiale motieven   

De verdachte van de dodelijke schietpartij in een kerk in Texas is de ex-militair Devin Patrick Kelley. Zijn aanslag was niet ingegeven door religieuze of raciale, maar door familiale motieven. De man zou het gemunt gehad hebben op zijn ex-schoonfamilie. Hoewel de verdachte nog maar 26 jaar was, was zijn leven al een aaneenschakeling van moeilijkheden, geweld en misdrijven.

Politiebronnen identificeerden de verdachte als Devin Patrick Kelley. Hij  stapte zondag een kerk binnen en  schoot er 26 mensen dood. Er vielen ook meer dan 20 gewonden. Buitengekomen zou de verdachte zijn wapen hebben laten vallen en vluchtte hij in zijn auto. Even verderop crashte de wagen en werd de verdachte dood in zijn auto aangetroffen met een schotwonde. De Texaanse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij door zelfdoding om het leven is gekomen. Hij belde nog naar zijn vader om te zeggen dat hij beschoten was en dat hij dacht dat hij het niet zou overleven. 

Voor Devin Patrick Kelley overging tot zijn dodelijke schietpartij, had hij er al een parcours van problemen, misdrijven en geweld op zitten. De man, 26 jaar, was een ex-militair die na vier jaar in het leger oneervol werd ontslagen.

De verdachte woonde buiten San Antonio, Texas, zo'n 35 mijl van Sutherland Springs, het dorpje waar hij een kerk binnenviel. Sinds 2010 werkte hij voor de US Air Force op de Holloman Air Force Base in New Mexico. Hij was er verantwoordelijk voor het vervoer van passagiers en ladingen via militair transport. In 2012 werd hij veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw en zijn kind. Hij werd veroordeeld tot een jaar cel en gedegradeerd tot de laagste rang. In 2014 werd hij oneervol ontslagen. In datzelfde jaar scheidde hij, waarna hij enige tijd met een vrouw en een hond, een pitbull, in een trailer woonde. Buren dienden in die periode een klacht tegen hem in wegens wreedheid tegen dieren.

Onlangs zou de man nog op zijn Facebookpagina geposeerd hebben met een AR-15-wapen.  De aanval zou hij volgens CNN uitgevoerd hebben met een Ruger AR-556, die hij gekocht zou hebben in een Academy Sports + Outdoors-winkel in San Antonio. Toen hij op een formulier zijn persoonlijke gegevens moest invullen in de winkel, zou hij aangevinkt hebben dat hij geen strafblad had, wat dus gelogen was.

Volgens de Texaanse autoriteiten was de schietpartij niet ingegeven door religieuze of racistische motieven. De verdachte zou het gemunt hebben gehad op zijn ex-schoonfamilie, die regelmatig de misviering bijwoonde in de kerk waar hij toesloeg. Hij zou bedreigende sms'jes naar zijn ex-schoonmoeder hebben gestuurd. Op het moment van de aanslag was de familie niet aanwezig.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump: "Geen probleem met wapenwet, wel psychische problemen"

Videospeler inladen...

President Trump heeft intussen op de aanslag gereageerd vanuit Japan. Trump is bezig aan een reis door Azië. Hij heeft het over "een zeer treurig incident", gepleegd door een "zeer gestoord individu".

Vorige maand was er ook al een schietpartij met tientallen doden in Las Vegas en daardoor laait de discussie over de Amerikaanse wapenwet weer op.

Maar volgens president Trump had deze schietpartij daar niets mee te maken, wel met "de psychische problemen van de schutter". Officieel is daar nog niets over bekendgemaakt. "Gelukkig had er nog iemand anders een wapen, anders zou het nog veel erger geweest zijn", zei Trump nog, verwijzend naar de inwoner van het dorpje die "in de aanval ging" tegen de schutter.  

Meest gelezen