Video player inladen ...

"2017 wordt warmste jaar ooit zonder invloed El Niño"

2017 is het warmste jaar ooit zonder de invloed van het weerfenomeen El Niño. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereld Metereologische Organisatie over de staat van het klimaat in 2017. De recordhoeveelheid broeikasgassen speelt dit jaar een flinke rol. 

Het is stilaan een traditie dat de Wereld Metereologische Organisatie (WMO) uitpakt met een weerrecord. Ook dit jaar is dat het geval, zo blijkt uit een rapport over de staat van het klimaat in 2017. Dit jaar is namelijk het warmste jaar sinds de metingen zonder de invloed van El Niño, een weerfenomeen dat voor een tijdelijke opwarming zorgt.

De voorbije twee jaren waren El Niño-jaren en die waren ook vrij warm, onder meer door het effect van El Niño. Maar 2017, een jaar zonder El Niño, is het op twee na warmste jaar sinds de metingen en daarom het warmste jaar zonder El Niño. 

Daarnaast krimpen de gletsjers aan een recordtempo, de oceanen waren nog nooit zo warm en door de opslag van CO2 verzuurt het zeewater ook steeds meer. Ook het aantal natuurrampen door hittegolven, overstromingen en orkanen blijft stijgen.

De staat van het klimaat

De records komen overeen met de recordhoeveelheid aan broeikasgassen (CO2 en methaan) in de atmosfeer. Omdat die gassen zeer traag afbreken zal de opwarming zich zeker 50 jaar lang doorzetten. "Alleen een drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal over 50 jaar voelbaar zijn", zegt Petteri Taalas, de baas van de WMO, op de klimaatconferentie in Bonn.

Alleen een drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal pas over 50 jaar voelbaar zijn.

Petteri Taalas topman Wereld Metereologische Organisatie

Harde cijfers

Sinds de industriële revolutie is de temperatuur met gemiddeld 1,1 graad Celsius gestegen. De gevolgen van die opwarming zijn grillig verdeeld over de wereld. Het Internationaal Monetair Fonds heeft berekend dat Latijns-Amerika, Zuid-Azië, Afrika en Oceanië jaarlijks twee tot vier procent van hun Bruto Binnenlands Product verliezen door de opwarming. Honderden miljoenen mensen zijn dit jaar getroffen door hittegolven in Afrika en verwoestende moessonoverstromingen in Zuid-Azië. Het orkaanseizoen was het duurste ooit. Experts ramen de schade van Harvey en Irma op 200 miljard dollar. Cijfers die de onderhandelaars in Bonn stof tot nadenken geven over de middelen die nodig zijn om de armste, kwetsbaarste landen te helpen tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde.