Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Mensen zoeken de minst belaste weg, dat kunnen we hen niet kwalijk nemen"

Volgens docent Fiscaal Recht Mark Delanote is het begrijpelijk dat mensen en bedrijven gebruikmaken van de achterpoortjes in de wetgeving om zo weinig mogelijk belastingen te betalen.  Dat zegt Delanote in "De ochtend" op Radio 1 in de nasleep van de onthullingen in de Paradise Papers. 

Uit de Paradise Papers blijkt dat grote bedrijven en vermogende particulieren gebruikmaken van schermvennootschappen in belastingparadijzen om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen. Daar zijn ook Belgische bedrijven bij als Ageas en bedrijven die grote vestigingen hebben in ons land zoals Nike.  

Iedereen wil zo weinig mogelijk belastingen betalen

Professor Mark Delanote

Volgens docent Fiscaal Recht Mark Delanote is dat begrijpelijk. "Bedrijven en fiscalisten zien dat internationale toneel als een schaakbord, waarop de pionnen zodanig moeten worden gezet, zodat er zo weinig mogelijk belastingen moeten worden betaald. Iedereen wil zo weinig mogelijk belastingen betalen, dat is een reflex. Dat kunnen we hen ook niet kwalijk nemen."

Toch ziet Delanote een kentering. "Op nationaal niveau werd er al veel dichtgetimmerd en ook op Europees niveau werkt men daaraan. Overheden zijn soms wel schizofreen. Aan de ene kant zien ze niet graag winsten wegvloeien, maar aan de andere kant proberen ze zichzelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken om bedrijven aan te trekken", legt Delanote uit.

Is er iets veranderd sinds Panama Papers?

Volgens professor Delanote is er wel degelijk heel wat veranderd. "Er is vanalles gaande, zowel nationaal als internationaal. Fiscale planners zullen heel wat minder instrumenten hebben om fiscale pionnen internationaal uit te zetten, op een manier die maatschappelijk moeilijker en moeilijker ligt."

"Dit is een verouderde fiscale kunst. Dit zal een aflopend verhaal zijn, al zal je fiscale concurrentie nooit kunnen vermijden en dat is ook niet zo erg. Een staat mag zich verkopen, maar het belangrijkste is dat er geen oneerlijke concurrentie onstaat door gaten in fiscale wetgeving", besluit Delanote.

Belgische regering moet meer doen

Professor Economie aan de London School of Economics Paul De Grauwe wijst op het gevaar van lobbying. "De bedrijven en mensen die er gebruik van maken, zitten vaak zelf aan het stuur. Ze hebben politieke invloed en ze schrijven dikwijls mee aan de wetgeving, die ze dan gebruiken om zo weinig mogelijk belastingen te betalen", reageert De Grauwe in "De ochtend" op Radio 1.

De Grauwe wil ook dat onze regering meer doet om misbruik te voorkomen. "Het argument van onze regering was altijd dat ons land in zijn eentje niet veel kan doen, want dat multinationals dan elders gaan. Maar nu is er een initiatief van de Europese Commissie en België verzet zich daartegen, dat begrijp ik echt niet."

Meest gelezen