Videospeler inladen...

"One mile a day" bewegen maakt kinderen fitter en gelukkiger

Kinderen die elke dag 1 mijl of 1,6 kilometer lopen of wandelen zijn fitter en gelukkiger. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij 500 leerlingen uit het basisonderwijs.  

Vorig jaar werd het project ‘One Mile a Day’ gelanceerd om de lange inactieve blokken op school te doorbreken met een dagelijkse bewegingsactiviteit.  Kinderen van de lagere school gingen samen met hun leerkracht 1 mijl lopen of wandelen, tussen de lesblokken in.

In opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) volgde een  onderzoeksgroep van de KU Leuven  550 leerlingen van 5 tot 13 jaar tijdens het project.  Er waren drie metingsmomenten:  bij de start van het project, na 3 maanden en na 6 maanden. 

Uit dat onderzoek blijkt dat niet alleen de fysieke fitheid van de leerlingen erop vooruit gaat  - ze leggen de afstand op één mijl sneller af -, maar ze voelen zich ook gelukkiger en ervaren minder problemen met leeftijdsgenoten. Hun zelfwaarde-gevoel stijgt. De positieve effecten zijn het grootst bij kinderen die er het meest nood aan hebben.

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits: " We zien uit het onderzoek dat die kinderen meer tevreden zijn over zichzelf. Ouders bijvoorbeeld stellen vast dat hun kinderen minder emotionele problemen hebben, dat ze meer bij de les zijn. Dus we zien dat een bewegingsmoment elke dag niet alleen zorgt voor een betere conditie, maar ook een verbetering van het goede gevoel. Dus een gezonde geest in een gezond lichaam is blijkbaar iets dat wel opgaat" 

Sinds dit schooljaar loopt ook de campagne 'hoog tijd voor geZONdheid'. 450.000 leerlingen van het basisonderwijs worden uitgedaagd om op een jaar tijd de afstand naar de zon ( 150 miljoen kilometer) af te leggen.  300 basisscholen hebben zich al ingeschreven. 

AP2013

Meest gelezen