197 banen bedreigd bij tapijtgroep Balta

De West-Vlaamse tapijtgroep Balta sluit de residentiële tuftafdeling in Oudenaarde. De productie wordt overgebracht naar de vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Tielt. Op de afdeling werken 197 mensen. 

Volgens de directie staat de markt van residentieel kamerbreed tapijt onder druk. "Voornamelijk door hoge grondstrofprijzen, negatieve wisselkoersen, maar ook door concurrentie uit landen met lage productiekosten zoals Turkije", klinkt het bij marketingdirecteur Geert Vanden Bossche. 

De directie benadrukt dat het de bedoeling is om zoveel mogelijk werknemers te laten meeverhuizen naar de andere vestigingen van het bedrijf. "We hebben tientallen vacatures bij de andere vestigingen van de groep in Oost- en West- Vlaanderen. Die zullen we bij voorkeur door deze 197 getroffen mensen opvullen."

De  beslissing om de tuftafdeling in Oudenaarde te sluiten, heeft ook gevolgen voor Sint-Niklaas.  Daar gaat het magazijn dicht. In Oudenaarde blijft de  productie van naaldvilt wel behouden in Oudenaarde.  Daar werken zo'n 100 mensen. 

Werknemers en vakbonden hadden dit niet zien aankomen

Bij de personeelsleden is het nieuws over de verhuizing hard aangekomen. Veel van hen werken al tientallen jaren  in Oudenaarde.  Volgens de vakbonden kon de fabriek goede resultaten voorleggen en werd de vestiging ook vrij weinig getroffen door tijdelijke werkloosheid.  De vakbonden willen nu proberen om zoveel mogelijk mensen mee te laten verhuizen naar de West-vlaamse vestigingen.