24.000 euro voor verzameling tribale kunst van Jan Wolkers

Een veiling van een aantal bijzondere stukken uit de verzameling tribale kunst van de Nederlandse beeldhouwer en schrijver Jan Wolkers heeft 24.000 euro opgebracht. Dat is drie keer zoveel als het Amsterdamse veilinghuis De Zwaan had geschat.

Topstuk van de veiling was een houten sculptuur van de Asmat uit Papoea-Nieuw-Guinea. De tjsemen, ooit onderdeel van een meters hoge voorouderpaal, gesneden als herinnering aan een overleden stamlid, werd voor 6.000 euro verkocht. De waarde was geschat op 1.000 tot 1.500 euro.

De Nederlandse auteur Wolkers was een gepassioneerd verzamelaar van kunst van stammen uit met name Papoea-Nieuw-Guinea en Afrika. Op zijn twaalfde werd hij er al door gegrepen. Tussen 1965 en 1975 bouwde hij een forse collectie op.

Meest gelezen