Aantal gezinnen dat van energieleverancier verandert, stijgt niet meer

Tegen eind dit jaar zullen naar verwachting 600.000 gezinnen en bedrijven een andere andere energieleverancier hebben gekozen. Vorig waren dat er nog ruim 670.000.  De cijfers komen van de Vreg, de Vlaamse energieregulator.   

De cijfers komen uit de Marktmonitor, de jaarlijkse energie-enquête van de Vreg, de Vlaamse energieregulator. Als mensen van leverancier veranderen, doen ze dat vooral omwille van de prijs, gevolgd door de keuze voor groene stroom en de betrouwbaarheid van de leverancier. Groepsaankopen spelen een belangrijke rol bij de overstappen.

Een "switch" blijft interessant

Veranderen van energieleverancier kan, ruim tien jaar na de vrijmaking van de markt, nog altijd financieel interessant zijn. Overstappen naar het goedkoopste contract op de markt kan voor een gemiddeld gezin een besparing opleveren van 93 euro per jaar voor elektriciteit en 180 euro per jaar voor gas.

Wie wil besparen op zijn energiefactuur, moet wel bij de les blijven en de markt actief volgen. En daar zit soms een probleem. Bijna een vijfde van de Vlaamse gezinnen zegt het voorbije jaar niets van informatie te hebben opgezocht over energieleveranciers en hun prijzen. Dat is dubbel zoveel als een paar jaar geleden.

Verbrekingsvergoeding

Onwetendheid lijkt er soms ook nog te zijn over de verbrekingsvergoeding. Die vergoeding, een soort financiële straf voor wie zijn contract opzegt bij zijn leverancier en overstapt naar de concurrentie, is vijf jaar geleden al afgeschaft. Toch is bijna een kwart van de gezinnen daar nog niet van overtuigd. "Als dat die gezinnen ervan weerhoudt van leverancier te veranderen, is er natuurlijk een probleem", zegt Dirk Van Evercooren van de Vreg.

Groene stroom

Van midden 2016 tot midden 2017 steeg de elektriciteitsfactuur gemiddeld met 7% en de aardgasfactuur met 2%. Mensen denken vaak dat groene stroom duurder is dan stroom die niet uit hernieuwbare bronnen komt, maar dat verschil blijkt verwaarloosbaar. In juli 2017 bleek de factuur voor groene stroom minder dan 10 euro duurder dan gewone stroom, op een totale jaarfactuur van meer dan 1.000 euro.

Overigens heeft meer dan een derde van de gezinnen intussen een groen contract. Van de anderen overweegt 40% in de toekomst zo'n contract te kiezen. Daarnaast hebben gezinnen ook belangstelling voor stroom "van eigen bodem". Bijna 60% zou graag stroom kopen die in België is geproduceerd.

Meest gelezen