Ageas reageert op Paradise Papers: "Nooit één euro belastingvoordeel uit gehaald"

De topman van verzekeraar Ageas heeft in "De ochtend" gereageerd op een constructie die zijn bedrijf zou hebben gehad in belastingparadijzen. "We hebben daar nooit een fiscaal voordeel uit gehaald", zegt Bart De Smet van Ageas in "De ochtend". De beschuldigingen zijn er gekomen in de zogenoemde Paradise Papers.

De "Paradise Papers" is een nieuw dossier over constructies in belastingparadijzen, uitgebracht door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In ons land hebben journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir aan het onderzoek meegewerkt. Onder meer verzekeraar Ageas wordt genoemd. Volgens De Tijd-journalist Lars Bové had Ageas een constructie via Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, opnieuw Bermuda en dan Hongkong.

Topman Bart De Smet zegt dat Ageas recht in de schoenen staat. "Al de structuren zijn gepubliceerd in onze jaarverslagen, er is nooit 1 euro belastingvoordeel uit gekomen", zegt hij. "We behoren niet tot de categorie van bedrijven die structuren opzetten om minder belastingen te betalen", zegt hij in "De ochtend". "In alle landen waar we actief zijn, betalen we lokaal belastingen. We doen alles via de legale weg. Vorig jaar hebben we 49 procent belastingen betaald op onze winst."

Volgens De Smet is de constructie via Hongkong een erfenis uit het Fortis-tijdperk. "We hadden een plan om die systematisch af te bouwen", zegt De Smet voorts. Uiteindelijk is beslist om de vestiging in Hongkong te verkopen.

Video player inladen...

Meest gelezen