Advocate kippenbedrijf: "Na inspectie vorig jaar is er nooit sprake geweest van sluiting of herevaluatie na 3 maanden"

Het kippenbedrijf Pyfferoen in West-Vlaanderen kreeg vorig jaar al een inspectie. Er zijn toen wel aanbevelingen geweest, maar er was nooit sprake van sluiting. Dat zegt hun raadsman.

De inspectiedienst Dierenwelzijn houdt op dit moment controles in alle vestigingen van het legkippenbedrijf Pyfferoen in West-Vlaanderen. Dat bedrijf kwam in opspraak, nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights beelden had uitgebracht van dierenleed in de vestiging in Wingene.

De zaakvoerders hebben al vertrouwen in de inspecties. Dat zegt hun raadsman Bollaert. Volgens de advocate werd het bedrijf in oktober vorig jaar ook gecontroleerd. De inspecteurs die gisteren ter plaatse kwamen, zijn dezelfde als toen. "Zij zullen in alle objectiviteit kunnen beoordelen wat er met de raadgevingen van toen is gebeurd", zegt advocate Sofie Bollaert.

Er zijn dus vorig jaar wel degelijk aanbevelingen gegeven, maar de advocate benadrukt dat er nooit sprake is geweest van drastische maatregelen in de zin van sluiting van het bedrijf of een herevaluatie binnen de drie maanden.

Bij Animal Rights zijn ze blij met de inspecties die aan de gang zijn, maar zij hopen op meer. "Het gaat ons niet om dit specifieke bedrijf", zegt Benoit van den Broeck van Animal Rights. "We willen dat de overheid een verbod instelt op het houden van kippen in kooien, dat het kooisysteem verbannen wordt. Dat zal een eerste stap zijn om het meest gruwelijke dierenleed te bannen".

Meest gelezen