Amerikaanse maanreiziger Dick Gordon (88) is overleden

De Amerikaanse astronaut Dick Gordon is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NASA. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap zegt niet wanneer en waaraan hij precies is gestorven.

Gordon werd in 1963 astronaut en bracht gedurende twee missies meer dan 316 uur in de ruimte door. Hij was piloot van de driedaagse Gemini-11 missie en maakte daarbij twee ruimtewandelingen.

In 1969 was hij piloot van de commandomodule van de Apollo-12 maanmissie. Dat maakte dat hij niet naar het oppervlak van onze natuurlijke satelliet afdaalde, in tegenstelling tot zijn collega's Charles Conrad en Alan Bean. Hij diende immers tijdens verblijf van de twee anderen op de maan rondjes te draaien met zijn "Yankee Clipper".

Niettemin is de astronaut 1 van de slechts 24 mensen die naar het hemellichaam is gevlogen. Volgens het gezaghebbende astronautscholarship.org is Gordon gisteren in zijn woning in Californië overleden.