Hoe komt Hillary Clinton in opspraak?

"They should be looking at the Democrats", zei president Donald Trump op 3 november, net voor hij op reis vertrok naar Azië. Justitie en de FBI hebben volgens de president een stevige kluif aan alles wat Hillary Clinton en haar team tijdens de verkiezingscampagne mispeuterden. Er zijn inderdaad vragen te stellen bij de aanpak van de Clinton-campagne. We sommen de kwesties op die Hillary Clinton tot nu toe meer of minder in verlegenheid brengen. 

Dat de top van de Democratische Partij tijdens de voorverkiezingen de kant had gekozen van Hillary Clinton, ten nadele van Bernie Sanders, was al langer bekend. Dat bleek in juli 2016 uit een eerste lading gehackte mails die door Wikileaks op het net werden gegooid. De zaak leidde toen tot luidruchtig protest op de Democratische Conventie van aanhangers van Sanders, en uiteindelijk ook tot het ontslag van partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz

Nu zijn er nog meer verhalen gepubliceerd over de wijze waarop Clinton en de partijtop leken samen te spannen. De bekende campagne-adviseur Donna Brazile, die van juli 2016 tot februari 2017 ook interim-voorzitter was van de partij, onthult in een nieuw boek hoe Clinton en de partijtop het op een akkoordje hadden gegooid.

Clinton beloofde geld te zullen ronselen voor de partij, in ruil voor verregaande  - of bijna absolute -  zeggingschap over het reilen en zeilen in de partij. Die deal kwam tot stand in de zomer van 2015, toen de hele voorverkiezingsrace nog moest worden gelopen. Het ondermijnde van meet af aan de onpartijdigheid van de partijtop, die je bij zulke interne verkiezingsstrijd mag verwachten. Het was een vorm van vals spelen, die Sanders wellicht zal hebben benadeeld – al valt het moeilijk eenduidig aan te wijzen hoe precies en hoe hard. 

In zijn onderzoek naar de Trump-campagne is Robert Mueller ook op een naam gestoten uit het Democratische kamp. Tony Podesta is een bekende donor voor Democratische politici, en de broer van John Podesta, die de baas was van Hillary’s campagne.

Nu is gebleken dat het lobbybedrijf van Tony Podesta, de Podesta Group,  ook werkte in opdracht van Paul Manafort  - Trumps campagnemanager die door Mueller is aangeklaagd. Podesta zelf is voorwerp van Muellers onderzoek, maar is voorlopig formeel niet in beschuldiging gesteld. 

Het Steele dossier is het spectaculairste aspect van de hele Trump-Rusland-controverse. Het is een 35 pagina’s tellend dossier met bezwarende informatie over een zogenoemde samenzwering van Moskou en Trump  - met pikante en zelfs ranzige details over Trump en prostituees. Het dossier is samengesteld door een voormalige Britse geheim agent, Christopher Steele, en lekte uit in januari 2017. Maar de sérieux en betrouwbaarheid ervan blijft hoogst onzeker. 

Wat nu is bekend geraakt, is dat de campagne van Hillary Clinton betaald heeft voor het dossier. Het onderzoeksbureau Fusion GPS was al eerder onder de arm genomen door Republikeinse tegenstanders van Trump tijdens de voorverkiezingsrace. Maar in de aanloop naar de verkiezingen van november vroeg de Clinton-campagne dezelfde onderneming om ermee door te zetten. En toen pas werd Steele erbij gehaald. 

De zaak maakt het politiek moeilijker voor de Democraten om de ontmoetingen aan te klagen van Papadopoulos of Donald Trump Junior, toen die op zoek waren naar "dirt" over Hillary Clinton. Blijkbaar was Hillary bereid tot vergelijkbare methodes. Toch is er een verschil. De Trump-campagne wou schijnbaar in zee gaan met de Russische regering, wat juridisch absoluut onwettig is. De Clinton-campagne haalde de informatie bij een gewezen geheim agent, niet bij een regering.

Meest gelezen