AP2009

Britse kroonprins Charles wou klimaatmaatregelen doordrukken waar hij zelf financiële belangen bij had

De Britse kroonprins Charles voerde in 2007 campagne om enkele klimaatmaatregelen uit het Kyoto-protocol aan te passen. Uit de Paradise Papers blijkt nu dat de kroonprins daar via een investering persoonlijk financieel belang bij had. Dat meldt de BBC. Het zou gaan om maatregelen op vlak van uitstootrechten.

De Paradise Papers tonen volgens de BBC-website dat de Britse  kroonprins via het investeringsfonds Duchy of Cornwall in 2007 in het geheim voor 113.500 dollar aandelen kocht in een bedrijf op Bermuda, dat voordeel zou halen uit de aanpassing van de regelgeving voor emissierechten.

Het gaat om het bedrijf Sustainable Forestry Management Ltd, waarvan de topman ook bevriend was met de kroonprins. De aandelen werden gekocht in juni 2007, vier weken later gaf kroonprins Charles een toespraak waarin hij kritiek uitte op het feit dat de Europese Unie en het Kyoto-protocol regenwouden uitsloten van de handel in emissierechten.

Volgens een woordvoerder van Duchy of Cornwall is Charles niet zelf betrokken bij de investeringen die zijn investeringsfonds doet. De persoonlijke woordvoerder van de kroonprins voegde daaraan toe dat “hij (Charles, nvdr) zeker nooit een mening gegeven heeft over een onderwerp alleen maar omdat hij geïnvesteerd had in een bedrijf.”

“Daarbij”, zei de woordvoerder, “de standpunten van de kroonprins over klimaatopwarming zijn goed bekend. Hij waarschuwt al dertig jaar tegen de bedreiging die de klimaatopwarming vormt voor ons leefmilieu. En de markt van de uitstootrechten is maar één voorbeeld van het engagement van de kroonprins. Kroonprins Charles mag suggesties doen en opmerkingen maken over klimaatopwarming, anderen moeten maar beslissen of ze met zijn advies rekening houden.”

Maar niet iedereen is het daarmee eens. “Wat kroonprins Charles gedaan heeft, is een ernstige vorm van belangenvermenging”, is de mening van Sir Alistair Graham, voormalig voorzitter van een comité dat de Britse eerste minister moet adviseren over ethische regels in het openbare leven. “Het is ongelukkig dat zo’n hooggeplaatste figuur, met zo’n invloed, betrokken raakt bij een conflict van deze omvang.”

Het gelobby van Charles had trouwens geen effect. De maatregelen werden niet aangepast.

Meest gelezen