De hoofdrolspeler in "Rellik".

Kijktip: de vijf nieuwe van Canvas

Canvas is deze week - vlak na de herfstvakantie - gestart met een nieuw najaarsoffensief. Gisteren was er de rentree van Gilles De Coster op het VRT-scherm met "Strafpleiters", vandaag komen "Kinderen van de collaboratie" aan het woord. Thomas Vanderveken warmt zijn aartsmoeilijke concerto vanaf morgen op in "Thomas speelt het hard". En dit weekend is er de BBC/HBO-reeks "Rellik" van Hans Herbots en "Hopen op de goden" met Fred Bervoets en Rinus Van de Velde. We maken u kort wegwijs:

1. "Kinderen van de collaboratie" - elke dinsdagavond

Ze zijn naar schatting met 300.000: de kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht of beschuldigd werden van collaboratie met Nazi-Duitsland. Zes weken lang vertellen veertien getuigen over hoe de keuzes van hun ouders hun eigen leven hebben beïnvloed en gevormd. De jongste getuige is 44, de oudste 91.  

Na de eerste aflevering, vanavond dus, volgt een Facebook live op de Facebookpagina van Canvas met historicus Koen Aerts. Kijkers/surfers kunnen vragen stellen.

2. "Thomas speelt het hard" - elke woensdagavond

Op 7 december voert Thomas Vanderveken het pianoconerto van Edvard Grieg uit in de Bijloke. Zijn muzikale droom. Maar zal hij een nachtmerrie kunnen vermijden? Vanderveken oefent al een jaar op het 35 minuten durende concerto in zijn omgebouwde tuinhuis. "Thomas speelt het hard" volgt Vandervekens zware voorbereidingen. Al studerend en repeterend reist hij door vier eeuwen klassieke muziek.   

3. "Rellik" - elke zaterdagavond  

"Rellik" is een Brits-Amerikaanse reeks van BBC en HBO, waarvan twee afleveringen door niemand minder dan de Belg Hans Herbots zijn geregisseerd. Herbots kennen we van "Als de dijken breken" en "Riviera".  De reeks volgt de charismatische Gabriel Markham (foto bovenaan) van de Londense Metropolitan Police in zijn zoektocht naar een seriemoordenaar. Ongeduldig van aard? Elke zaterdag worden telkens twee afleveringen na elkaar uitgezonden.

4.  "Hopen op de goden" - elke zondagavond

De zesdelige documentairereeks geeft een inkijk in twaalf Belgische artiestenlevens. Waar komt inspiratie vandaag? Wat gaat er tijdens dat tekenen, schilderen, beeldhouwen, fotografen of musiceren om in hun hoofd? Fred Bervoets en Rinus Van de Velde zijn de eerste gasten, later volgen Max Pinckers, Lara Gasparotto, Pascal Deweze, Jasper Maekelberg, Emma & Marc en Jan Butheel, Anton Cotteleer, Nadia Naveau, Ann Van Den Broek en Lisbeth Gruwez.    

5. "Strafpleiters" - elke maandagavond

Gilles De Coster praat met acht gerenommeerde strafpleiters (nee, deze keer zonder de alomtegenwoordige Jef Vermassen) over hun leven en werk. Concept is uitermate simpel: één tafel, twee stoelen, geen publiek. De afleveringen zijn thematisch ingedeeld. Na "slachtoffers en daders" (herbekijken kan via VRT NU) draait het volgende week rond "de arena". De advocaten zijn Abderrahim Lahlali, Walter Damen, Sven Mary, Jan De Man, Joris Van Cauter, Nathalie Buisseret, Nina Van Eeckhaut en Katrien Van der Straeten.

Meest gelezen