Catalaanse ondernemers pleiten in Brussel tegen onafhankelijkheid

In het Europees Parlement in Brussel heeft een Catalaanse werkgeversorganisatie een persconferentie gehouden tégen onafhankelijkheid. De ondernemers vrezen dat de afscheiding van Spanje grote economisch gevolgen met zich zal meebrengen. Gevolgen die volgens hen nu al zichtbaar zijn.

"De politieke spanningen die gecreëerd zijn door onverantwoordelijke politici - zoals Puigdemont - hebben nu al zichtbare gevolgen", zegt Carlos Rivadulla (zie hoofdfoto). Hij is ondervoorzitter van de ondernemersorganisatie die 500 Catalaanse bedrijven vertegenwoordigt. 19 procent van het Spaanse bruto binnenlands product is het resultaat van de Catalaanse economie.

Rivadulla spreekt van een ongeziene "exodus van bedrijven": "2.000 bedrijven hebben hun zetel al weggehaald uit Catalonië. De enige twee banken die we hadden, zijn weg naar Madrid en Alicante. Waarom? Ze hebben geen vertrouwen in separatisme, nationalisme en uitsluiting", klinkt het.

"Het is egoïstisch en dom. De leiders van de separatistische beweging beseffen niet dat welvaart niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar gecreëerd wordt door deel uit te maken van een systeem. En dat systeem is Spanje. Barcelona heeft Madrid nodig en Madrid heeft Barcelona nodig."

Rivadulla hoopt dat de situatie nog kan worden omgekeerd. "Via een regering die voor de grondwet en voor eenheid is, na de verkiezingen van 21 december."

In tegenstelling tot de 200 Catalaanse burgemeesters die in Brussel hun steun voor de onafhankelijkheid komen uitspreken, zijn de ondernemers uitgenodigd door Europarlementsleden in het Parlement zelf. "Ik denk dat er veel meer bereidheid is binnen het Europees Parlement om die stem te horen dan om de stem van de burgemeesters te horen", aldus VRT-journalist André Vermeulen.

Meest gelezen