Charlie Hebdo krijgt opnieuw doodsbedreigingen na provocerende spotprent Tariq Ramadan

Het Franse satirische blad Charlie Hebdo heeft het gerecht ingeschakeld omdat het doodsbedreigingen heeft ontvangen. De doodsbedreigingen zijn een reactie op de jongste cover van het blad. De cartoon toont islamwetenschapper Tariq Ramadan met een enorme erectie, en daarnaast de tekst "Ik ben de zesde zuil van de islam". Ramadan wordt door twee Franse vrouwen beschuldigd van verkrachting. Aan de universiteit van Oxford, waar hij doceert, blijft hij afwezig "om de zware aantijgingen aan te pakken".

De nieuwe spotprent is zeer druk becommentarieerd op de sociale media. Daarbij werden ook doodsbedreigingen geuit, en werd de aanslag op de redactie Charlie Hebdo in 2015, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, goedgepraat. Het Openbaar Ministerie in Parijs heeft een vooronderzoek ingeleid wegens doodsbedreigingen en publieke rechtvaardiging van een terreurdaad.    

Er is een rode lijn overschreden

"Er is een rode lijn overschreden", zei publicatiedirecteur Riss op de zender Europe 1. "Men kan zeggen wat men wil over Charlie, maar iemand met de dood bedreigen is niet toegelaten, niet op straat, niet in een krant, nergens".

De omstreden cartoon is een afbeelding van de bekende islamwetenschapper Tariq Ramadan, die in Frankrijk in opspraak is gekomen na beschuldigingen van verkrachting. Op de cartoon tekent zich onder de broek van een figuur een enorme erectie af. Daarnaast staat geschreven: "Verdediging van Tariq Ramadan - Ik ben de zesde zuil van de Islam".

De vijf zuilen van de Islam zijn centrale plichten voor moslims, waaronder het gebed. Volgens Riss stelt Ramadan zich voor als een islamoloog en daarom heeft Charlie Hebdo hem ook zo afgebeeld.

Ramadan blijft afwezig in Oxford

Tariq Ramadan, die de Zwitserse nationaliteit heeft,  wordt door twee Franse vrouwen beschuldigd van verkrachting. De beschuldigingen zijn intussen gevolgd door nieuwe aantijgingen in de Zwitserse media. Ramadan heeft een klacht ingediend wegens smaad. Hij spreekt van een "lastercampagne", die wordt georkestreerd door "jarenlange tegenstanders". 

Ramadan is een vooraanstaand intellectueel en islamwetenschapper. Hij doceert aan de universiteit van Oxford. Daar blijft hij vanaf vanaf vandaag afwezig, heeft de instelling laten weten. Ramadan en de universiteit zijn dat in onderling overleg overeengekomen. "Dit betekent geenszins een vermoeden of aanvaarden van schuld en staat professor Ramadan toe om de uiterst ernstige aantijgingen tegen hem, die hij categoriek ontkent, aan te pakken", laat de universiteit van Oxford weten in een statement.