Videospeler inladen...

ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar

De christelijke vakbond ACV vraagt om kinderopvang tot drie jaar gratis te maken in Vlaanderen. In een eerste fase moet de voorschoolse kinderopvang kosteloos worden voor gezinnen met een laag inkomen, en uiteindelijk voor iedereen. Kinderopvang neemt nu bij veel gezinnen een flinke hap uit het budget

Ruim één op de twee baby's en peuters in Vlaanderen gaat nu naar de kinderopvang. Ouders tellen daarvoor 5 tot 28 euro per dag neer, in crèches waar ze volgens hun inkomen betalen. In andere crèches die hun prijs vrij bepalen, kan dat bedrag oplopen tot 35 euro. De christelijke vakbond stelt nu voor om ouders niet meer te laten betalen voor de opvang van hun kinderen tot de leeftijd van drie jaar.

Stimuleren

Kinderopvang maakt het voor ouders makkelijker om werk en gezin te combineren. Maar kinderopvang is vooral belangrijk voor de kinderen zelf, stelt de bond.

"Kinderen die al vroeg naar de opvang gaan, krijgen positieve prikkels en worden uitgedaagd", zegt Ann Vermorgen, de topvrouw van het Vlaamse ACV. "Dat geeft hen een extra duwtje in de rug voor later. Want ze zijn fitter en bewegen meer, ze leren beter en moeten minder zittenblijven, en ze studeren ook langer."

"De ervaringen die kinderen opdoen in hun eerste levensjaren hebben een grote impact op hun latere ontwikkeling", legt Vermorgen uit. "Door volop in opvang te investeren, geven we kinderen meer kansen, en maken we hen weerbaarder om op eigen benen te staan, als ze volwassen worden."

Kansarme kinderen

Vooral kansarme kinderen uit kwetsbare gezinnen - vaak gezinnen met een laag inkomen - hebben baat bij kinderopvang. "Maar net die kinderen maken er weinig gebruik van", beklemtoon Ann Vermorgen. "Amper 19 procent van de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen gaat naar de kinderopvang. Voor kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen is dat 65 procent. Dat is echt de wereld op zijn kop. "

"Zeker voor de lage inkomens is de kinderopvang vaak te duur. De Vlaamse regering heeft kinderopvang voor kwetsbare gezinnen trouwens duurder gemaakt", zegt Vermorgen. "Wij doen het omgekeerde voorstel : maak kinderopvang tot drie jaar alvast kosteloos voor de lage inkomens, zodat de drempel voor hen minder hoog wordt om er gebruik van te maken."

Maar ook voor de hogere inkomens  moet de voorschoolse kinderopvang op termijn gratis worden, vindt de christelijke vakbond. "Want kinderopvang moet evenzeer een basisrecht worden als kleuteronderwijs, en dus evenzeer kosteloos worden voor wie er gebruik van wil maken."

Terugverdienen

Het ACV heeft ook berekend wat gratis kinderopvang tot drie jaar én gedurende drie dagen per week moet kosten. Als twee op de drie kinderen daar gebruik van maken, kost dat ruim 1 miljard euro belastinggeld per jaar, of twee keer zoveel als nu. Als álle kinderen daar gebruik van maken, kost dat ruim anderhalf miljard, of drie keer zoveel als nu.

"Gratis kinderopvang vergt een zware investering", erkent Ann Vermorgen, "maar is het een investering die zichzelf tot vier keer terugverdient. Want als kinderen zich daardoor beter en sneller ontwikkelen, gaan ze het beter doen op school, en komen ze later ook makkelijker aan de bak op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk betekent dat extra jobs en inkomsten voor de sociale zekerheid, en minder uitgaven voor bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen."

De christelijke vakbond gaat zijn voorstel voor gratis kinderopvang in Vlaanderen voorleggen op zijn congres van 23 en 24 november. "We willen met ons voorstel vooral het maatschappelijk debat aanwakkeren", besluit Vermorgen, " over het belang van goede, toegankelijke kinderopvang én over de investeringen die daarvoor nodig zijn."

Onbetaalbaar

Vlaams minister van Welzijn en Gezin, Jo Vandeurzen (CD&V), heeft begrip voor het statement dat de vakbond wil maken. Hij zit helemaal op dezelfde lijn als het gaat over het belang van opvang voor de ontwikkeling van het kind. Maar Vandeurzen moet als minister realistisch zijn, zegt hij: "Een ruwe berekening leert ons dat dit 600 tot 700 miljoen euro zou kosten. Als ik minister van Welzijn zou mogen zijn in een land waar je met de centen geen rekening moet houden, is alles bespreekbaar". Maar de kost is volgens Vandeurzen niet het enige probleem: "Ook principieel heb ik er een probleem mee: ik vind het toch eigenaardig dat er niet gepleit wordt voor een systeem in functie van het inkomen van de ouders".  Vandeurzen is dus voorstander van het systeem zoals het nu bestaat.

Meest gelezen