E-commerce kost onze maatschappij 45.000 euro per dag

Internetshoppen en de spullen thuis laten leveren, heeft een grote impact op de samenleving. Dat schrijft de krant "De Standaard". Het leidt tot meer files, ongevallen en vervuiling. En dat is duur.

Het is zo makkelijk: vanuit uw luie zetel kiest u op uw computer leuke kleren of enkele gezellige spullen voor in huis, en ze worden soms de volgende dag al aan huis geleverd. Meer dan 6 op de 10 Belgen blijken het weleens te doen.

Maar de maatschappij kreunt onder de gevolgen: wegen worden zo stilaan overspoeld met kleine bestelwagens die de waren bij u thuis komen leveren. En als u niet thuis bent, komen ze nog eens een keertje terug, en nog eens...

Files, ongevallen en vuile lucht

De Universiteit Antwerpen onderzocht de kosten voor de maatschappij die al dat extra verkeer met zich meebrengt. Het plaatje oogt niet fraai: meer files, meer ongevallen, meer vervuiling, meer geluidsoverlast. Volgens de onderzoekers lopen die kosten op tot 26 cent per pakje in de drukbevolkte gebieden en tot meer dan een euro in dunbevolkte gebieden, zoals de Ardennnen.

In ons land leveren bestelwagens ongeveer 150.000 pakjes per dag. De onderzoekers rekenen gemiddeld 30 cent per pakje en zo komen ze aan een maatschappelijke kostprijs van 45.000 euro per dag.

Regulering is nodig

De onderzoekers vinden dat de overheid de zaak dringend van nabij moeten bekijken en dat er een en ander geregeld moet worden. Zo zou een centraal lever- en ophaalpunt al wat verlichting kunnen brengen. Minister van economie Kris Peeters vindt dat een goed idee. New York is een goed voorbeeld, zegt hij. "Daar brengen ze alles bijeen in een centraal leverpunt, en van daaruit doen ze de levering te voet of per fiets. Dat kan zeker in onze grote steden ook  gebeuren."

Meest gelezen