Een fusie met bijwerkingen: 196.800 Vlamingen moeten naar gemeentehuis

196.800 inwoners van de nieuwe fusiegemeenten moeten na 1 januari 2019 allemaal naar het gemeentehuis om de naam van hun gemeente op de chip van hun identiteitskaart aan te passen. Voorlopig kan dit niet automatisch, melden Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard. Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten wijst op nog enkele andere praktische probleempjes die kunnen opduiken.

Op 1 januari 2019 staan fusies op til in Limburg (Overpelt en Neerpelt, Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek), Antwerpen (Puurs en Sint-Amands) en Oost-Vlaanderen (Aalter en Knesselare, Waarschoot, Zomergem en Lovendegem, Deinze en Nevele, en Kruishoutem en Zingem).

In totaal zijn 196.800 burgers betrokken. Een nieuwe identiteitskaart of Kids-ID hebben zij niet nodig, omdat het adres niet zichtbaar op de kaart staat. Maar de adresgegevens op de chip in de kaart moeten wél handmatig worden aangepast.     

In Pelt, de fusiegemeente van Overpelt en Neerpelt, hopen ze dat de overheid alsnog met een automatische oplossing komt. In Oudsbergen, de fusie­gemeente van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, bekijken ze het al praktisch. "Om dit vlot te laten verlopen, openen we het gemeentehuis dan 's avonds of werken we op verplaatsing", zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.   

De FOD Binnenlandse Zaken zoekt intussen nog een oplossing, maar moet toegeven dat er momenteel nog geen oplossing is.

Hou het simpel!

"Een gemeentelijke fusie vandaag is lang niet zo simpel meer als in de jaren 70, toen Brussel met een pennentrek besliste om zo'n operatie uit te voeren", zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "De fusies die nu in de steigers staan, worden aangestuurd door de Vlaamse Overheid, maar hebben ook gevolgen voor het federale niveau. De identiteitskaart is één van die gevolgen." Voor Leroy moet het de bedoeling zijn dat de fusies zo eenvoudig mogelijk verlopen voor de burger.

Desondanks kunnen er nog enkele andere praktische problemen opduiken. "Denk maar aan de inschrijvingsbewijzen voor voertuigen, die gekoppeld kunnen zijn aan de nummerplaat van je wagen", zegt Leroy. Volgens hem is het niet onmogelijk dat burgers die nog een oude nummerplaat hebben een nieuwe zullen moeten aanvragen. Dat is nog niet zeker: momenteel brengt een werkgroep van de Vlaamse en de federale overheid alle mogelijke problemen van een fusie in kaart, en het is de bedoeling dat die problemen ook worden opgelost.

Zowat elke gemeente heeft een Kerkstraat, en twee straten met eenzelfde naam in één gemeente kan natuurlijk niet

Jan Leroy (VVSG)

Een andere mogelijk probleem zijn straatnamen die overlappen. "Zowat elke gemeente heeft een Kerkstraat, en twee straten met eenzelfde naam in één gemeente kan natuurlijk niet", legt Jan Leroy uit. "Dat kan verwarrend werken voor de hulpdiensten. In zo'n geval komt er een straatnaamverandering, meestal voor de straat waar de impact het kleinst is."

De postnummers blijven wel behouden, want die vallen niet noodzakelijk samen met de gemeentegrenzen. Ook nu hebben deelgemeenten in een aantal steden of gemeenten een afzonderlijk postnummer.

Meer praktische informatie over de gemeentelijke fusies vindt u op de website van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Meest gelezen