Video player inladen ...

Griet Op de Beeck: "Mijn leven is op dit moment niet echt een feestje"

Hoewel haar getuigenis over seksueel misbruik door haar vader haar leven grondig op zijn kop heeft gezet, is Griet Op de Beeck blij dat ze met haar verhaal naar buiten is gekomen. Dat zegt de auteur in "De afspraak".

"Het is ongelooflijk heftig." Zo omschrijft Op de Beeck vanavond in "De afspraak" de emoties en de reacties sinds ze eind september op de Nederlandse tv voor het eerst sprak over het seksueel misbruik door haar vader toen ze nog een klein meisje was.

"Het is raar dat mensen blijkbaar plots een mening over je hebben, hoewel ze je nog nooit hebben gezien. Ik moet wel beklemtonen dat ik ook veel hartverwarmende reacties heb gekregen van mensen die voor openheid zijn. De hele #MeToo-beweging bewijst dat daaraan een nood is."

"Ik hoor ook slachtoffers die zeggen dat ze al 20 jaar zwijgen, maar dat het nu genoeg is geweest. Al was er maar 1 zo'n mens, dan was het verdorie de moeite om te doen."

"Het is duidelijk dat ik zelf een prijs heb betaald, maar ik ben meer dan ooit overtuigd van het belang om ongemakkelijke waarheden te benoemen. Seksueel misbruik vinden we vervelend, zeker als het binnen de familie gebeurt. We hebben allemaal een vader en sommigen zijn het ook. Het taboe is nog groter dan ik dacht."

Het is een intellectueel oneerlijke oefening om mijn hele verhaal tot een paar beelden te reduceren

Op de Beeck heeft onder meer kritiek gekregen omdat ze pas na gesprekken met een psycholoog tot de conclusie is gekomen dat haar vader haar heeft misbruikt. "Ik ga me niet zitten verdedigen. Het is een intellectueel oneerlijke oefening om mijn hele verhaal tot een paar beelden te reduceren die voor mij slechts 1 van de meer dan 100 indicaties zijn die me tot die werkelijkheid hebben geleid."

"Als schrijver kan je veel lullen over maatschappelijk engagement in je boeken, maar je kan ook je verantwoordelijkheid nemen. Mijn stem klinkt blijkbaar iets luider en dan zou het misdadig zijn om te ontkennen wat aan de hand is, zowel voor mezelf als voor iedereen die zoiets heeft meegemaakt. Het zou mijn schuld en schaamte in stand hebben gehouden. Ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan, maar intussen is de boel wel opengereten en is mijn leven op dit moment niet echt een feestje."