AFP or licensors

Macron stelt Goncourt-laureate Leila Slimani aan om francofonie van oubollig imago af te helpen

De Franse president Emmanuel Macron heeft Leila Slimani aangesteld om de Franse taal te promoten in de wereld. Met Slimani, jong, Frans-Marokkaans, en laureate van de prestigieuze Prix Goncourt, heeft hij opnieuw een opvallende nieuwkomer binnengehaald. Slimani stelt zich tot doel de francofonie van een bestoft imago te ontdoen. "Veel mensen stellen zich bij francofonie iets oubolligs voor, maar eigenlijk is ze springlevend". 

Toen de Franse president Emmanuel Macron een half jaar geleden zijn kabinet voorstelde, was daar geen minister van Francofonie bij. Francofonie -het promoten van de Franse taal in de wereld- is een vrij recente portefeuille: ze werd pas aan het einde van de jaren 80 geïntroduceerd en steevast ingevuld door een beroepspoliticus. Macron breekt ook met die gewoonte, en heeft de functie nu aangeboden aan bestsellerauteur en winnares van de prestigieuze Prix Goncourt Leila Slimani. Gisteren werd ze ontvangen op het Elysée.

AFP or licensors

Met Leila Slimani kiest Macron voor een jonge vrouw met een multiculturele achtergrond die met beide voeten in de wereld staat en er een uitgesproken mening op na houdt. "Ze staat voor het open, actieve gezicht van de francofonie, en vertegenwoordigt een nieuwe generatie", klinkt het.

De 36-jarige Slimani, dochter van een Frans-Algerijnse moeder en een Marokkaanse vader, werd geboren in een welgesteld gezin in Rabat, Marokko, en kwam op haar zeventiende naar Parijs om te studeren.

Slimani schuwt de taboes niet

Precies een jaar geleden sleepte ze de Prix Goncourt in de wacht voor "Chanson douce" (in het Nederlands vertaald als "Een zachte hand"). De roman vertelt het verontrustende verhaal van een modeloppas die uit rancune de kinderen vermoordt van de Parijse tweeverdieners die haar in dienst hebben genomen. Met haar volgende boek, het essay "Sexe et mensonges", gooide ze het over een andere boeg en stelde ze de seksuele hypocrisie in de Maghreb aan de kaak. Slimani trekt daarin ook hard van leer tegen de boerka.

Slimani steunde Macron al tijdens zijn gooi naar het presidentschap. Ze vergezelde hem afgelopen zomer ook tijdens zijn bezoek aan de Marokkaanse koning Mohammed VI. Volgens de Franse media zou Macron haar eerst minister van Cultuur hebben willen maken -een post die uiteindelijk naar de Belgisch-Franse uitgeefster Françoise Nyssen ging-, maar dat aanbod zou ze hebben afgeslagen.

Eerste missie is het begrip francofonie zelf oppoetsen

In haar nieuwe functie moet Slimani de Franse taal wereldwijd promoten. Ze wordt geacht dat te doen aan de hand van "concrete projecten", gelinkt aan een breed scala van thema's als "opleiding, cultuur, de gelijkheid van mannen en vrouwen, banen en mobiliteit voor jongeren, klimaat en de ontwikkeling van nieuwe technologie".

"Maar mijn eerste missie zal zijn om het begrip francofonie zelf op te poetsen, en het zijn luister en dynamiek terug te geven", zegt ze. "Want ik heb het gevoel dat 'francofonie' verkeerd begrepen wordt. Voor velen heeft het een bestoft, oubollig imago, terwijl het een springlevende realiteit is."

Meest gelezen