Jurassic Coast in Dorset geeft oude vondst vrij: spits zoogdier van 145 miljoen jaar geleden was voorloper mens

Er zijn nieuwe fossielen van heel vroege voorlopers van de mens ontdekt in de krijtrotsen aan de Zuid-Engelse kust. Het gaat om pluizige diertjes met spitse snuit, die goed ontwikkelde tanden hadden. De fossielen zijn naar schatting 145 miljoen jaar oud.

De Jurassic Coast in Dorset heeft haar naam niet gestolen: de krijtrotsen centraal aan de Engelse zuidkust herbergen nog heel wat oude fossielen. Liefhebbers lopen er nog vaak rond op zoek naar oude schelpen of andere schatten.  

Er zijn nu tanden gevonden van dieren die wetenschappers bestempelen als de oudst bekende zoogdieren die tot de evolutielijn behoorden die later uiteindelijk tot het ontstaan van de mensheid leidde. De zoogdieren zijn maar liefst 145 miljoen jaar oud, en wellicht scharrelden ze rond op de grond tussen de poten van de gigantische dinoauriërs, die 66 miljoen jaar geleden uitstierven.

We hebben fossielen ontdekt van dieren die ontegensprekelijk onze oudste voorouders zijn

"We hebben aan de Jurassic Coast enkele fossielen ontdekt van dieren die ontegensprekelijk onze oudste voorouders zijn", zegt Steven Sweetman van Portsmouth University aan de BBC.

Het gaat om kleine, pluizige schepsels die wellicht vooral 's nachts actief waren. Zij aten vooral insecten en mogelijk ook planten. Hun tanden waren heel goed ontwikkeld. Sweetman, die de gevonden tanden onderzocht, concludeert ook dat "de soort floreerde in de periode waarin ze leefde" omdat de tanden vrij uitgesleten zijn.

Een van de nieuw ontdekte soorten kreeg de naam Durlstotherium newmani mee naar Charlie Newman, de eigenaar van een pub in de buurt. Een andere soort kreeg de naam Durlstodon ensomi mee naar Paul Ensom, een plaatselijke paleontoloog.

Onlangs zijn er in China nog oudere fossielen van zoogdieren ontdekt, die tot 160 miljoen jaar zouden teruggaan, maar de ouderdom van die vondst wordt nog betwist.

Meest gelezen