© Andreu Adrover - creative.belgaimage.be

"Gasten, wie heeft er nog een sigaret nodig om zich uit te leven in een concertzaal?!"

Kom op tegen Kanker (KOTK) wil samen met concertzalen een actie uit de grond stampen om rokers te overtuigen om te stoppen met hun hardnekkige gewoontes tijdens optredens. Het is de bedoeling om met een positieve campagne vooral jongeren te benaderen. "Gasten, wie heeft er nog een sigaret nodig om zich uit te leven?! Wees fair",  legt Marc Michils van KOTK uit.  

Roken in afgesloten openbare ruimtes mag niet. De dienst Volksgezondheid voert regelmatig controles uit, maar het rookverbod wordt niet overal nageleefd. Er zijn nochtans boetes. "Vorig jaar hebben we bij 22 procent van de controles bij evenementen en festivals pv's moeten opstellen", zegt Paul Van den Meerssche van de FOD Volksgezondheid in De Standaard. "In de concertzalen is het donker, er hangt een bepaalde sfeer. Dat maakt het moeilijker om het verbod na te leven, zeker bij bepaalde muziekgenres."

Kom op tegen Kanker praat daarom met concertorganisatoren en concertzalen om de handen in elkaar te slaan voor een campagne om vooral jongeren te overtuigen dat roken compleet achterhaald is. "Binnen roken is niet gezond, maar dat maakt niet veel indruk op jongeren. Het is gewoon asociaal: iemand die naast jou staat, rookt mee. Doe het buiten, alleen. Niet thuis of in een concertzaal", aldus Michils op Studio Brussel. De campagne zou volgend jaar zichtbaar moeten worden. AB, Live Nation en Sportpaleis Groep doen alvast mee.

Meest gelezen