Videospeler inladen...

Louvre Abu Dhabi: nieuw "universeel" museum in de Golf

Vandaag opent de Franse president Macron het museum Louvre Abu Dhabi, met een boodschap van tolerantie. Zaterdag kan het publiek het spectaculaire gebouw van Jean Nouvel ontdekken en alles wat er in staat.

Het heeft meer dan tien jaar op zich laten wachten, maar nu is het klaar: het bijzondere Louvre in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Sterarchitect Jean Nouvel inspireerde zich op een Arabische medina en ontwierp een museumstad van alles samen 55 witte gebouwen op een eiland, een soort “Venetië in het zand”. 

AFP or licensors

7850 sterren

Bezoekers kunnen zich vergapen aan een koepel van 180 meter doorsnee, gemaakt uit 7850 sterren van metaal, een kantwerk waardoor “een regen van licht” naar binnen valt. Er zijn ook andere uitzonderlijke maatregelen genomen om de kunstwerken te beschermen tegen de grote hitte in de Perzische Golf. 

Museum voor oost en west

Er komen tijdelijke tentoonstellingen, met bruiklenen ook uit andere Franse musea. De permanente collectie zal zo’n 600 kunstvoorwerpen tellen. Moderne en hedendaagse kunst zal daar maar 5% van uitmaken. De klemtoon zal op universele thema’s liggen en op de wederzijdse beïnvloeding van beschavingen. Zo liggen een vroege Koran, een gotische Bijbel en een Torah uit Jemen broederlijk naast elkaar. Er is werk van Van Gogh en van Mondriaan te zien, de beroemde “Dame met hermelijn” van Leonardo da Vinci of een standbeeld van de Egyptische farao Ramses II.   

AFP or licensors

Het eerste universele museum in het Midden-Oosten dat de diversiteit van de wereld wil omarmen.

Vrede, openheid en tolerantie zijn de sleutelwoorden, zeggen de autoriteiten in Abu Dhabi, die hopen op een grote toeloop van toeristen. Directeur Manuel Rabate beklemtoont de dialoog tussen culturen. 

Over de kostprijs van het nieuwe museum lopen de cijfers uiteen. Het gebouw was oorspronkelijk begroot op 600 miljoen euro. Het Louvre in Parijs heeft naar verluidt een miljard euro gekregen om het merk de komende 30 jaar uit te lenen,  om werken in bruikleen te geven en om tentoonstellingen te organiseren. Daar kwam overigens wel wat kritiek op, als zou het Louvre zichzelf verkopen.

Iemand nog een museum?

Jean Nouvel is een Franse architect met een indrukwekkende staat van dienst. In 2008 won hij de Pritzkerprijs, zowat de Nobelprijs voor architectuur. Hij ontwierp onder meer het Institut du Monde Arabe in Parijs en het Musée du Quai Branly. En ook het National Museum in Doha, de hoofdstar van Qatar, een andere Golfstaat. Dat witte gebouw, geïnspireerd op de woestijnroos, is nog niet open.

Abu Dhabi concurreert volop met Doha om de culturele hoofdstad van de Golfregio te worden. Behalve het nieuwe Louvre komt er ook een afdeling van het Guggenheimmuseum, van de hand van Frank Gehry en het toekomstige Zayed National Museum in Abu Dhabi wordt ontworpen door Norman Foster.  

AFP or licensors

Meest gelezen