AFP or licensors

Middelvinger opsteken naar Trump kost Amerikaanse vrouw haar job

De 50-jarige Amerikaanse Juli Briskman is ontslagen op haar werk nadat een foto van haar een eigen leven ging leven op het internet. Ze was eind oktober gefotografeerd door een persfotograaf van AFP toen ze al fietsend de middelvinger opstak naar de Amerikaanse president Donald Trump.

De foto is genomen toen de kolonne van de Amerikaanse president net een golfterrein in de Amerikaanse staat Virginia verliet. Al snel werd de foto opgepikt door Amerikaanse media en ging het een eigen leven leiden. Hoewel ze zelf niet herkenbaar op de foto staat, speelde ze open kaart met haar werkgever.

Die heeft uiteindelijk beslist om haar te ontslaan, omdat ze zich niet aan het sociale mediabeleid van de firma zou hebben gehouden. Briskman had de foto immers ingesteld als haar profielfoto op Facebook en Twitter. De firma werkt blijkbaar regelmatig voor de overheid en vreesde dat dit toekomstige contracten in gevaar zou brengen. Briskman verdedigde zich tevergeefs door te stellen dat op haar profiel nergens een verwijzing naar haar werkgever staat.

De vrouw was zelf ietwat verbaasd dat iemand van haar een foto had genomen terwijl ze haar middelvinger opstak naar de president. "Het was niet de eerste keer", zegt ze in een interview aan de Huffington Post. "Hij passeerde me en mijn bloed begon te koken. DACA-jongeren worden buiten gegooid, hij snijdt in de promotie van Obamacare, amper een derde van Puerto Rico heeft nog stroom en hij was weer aan het golfen."

Ze heeft naar eigen zeggen geen spijt van het hele gebeuren en is blij dat haar foto een symbool in het protest tegen de Amerikaanse president is geworden. "Ik ben kwaad over waar mijn land nu staat", zegt ze. "Dit was mijn kans om daar iets over te zeggen."

Meest gelezen