Video player inladen ...

West-Vlaams legkippenbedrijf blijft voorlopig open

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sluit het West-Vlaamse legkippenbedrijf Pyfferoen niet. Dat bedrijf kwam gisteren in opspraak nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights beelden had uitgebracht van dierenleed in de vestiging in Wingene. Vandaag hield de inspectiedienst Dierenwelzijn controles in alle vestigingen van het legkippenbedrijf.   

Minister Weyts heeft een mondeling verslag gekregen van de inspectiediensten en op basis van dat verslag wordt het bedrijf niet gesloten.

"De conclusie die mij nu voorlopig mondeling werd meegegeven, is dat er een PV wordt opgesteld dat er beperkte inbreuken zijn", zegt minister Weyts.  

Weyts wijst er ook op dat het bedrijf binnen de Europese normen heeft gewerkt. "De beelden die we gezien hebben kunnen mensen choqueren, maar dit is industriële landbouw. Dit zijn de Europese normen die gelden en die lat ligt gewoonweg laag". 

Volgens de minister kunnen er twee dingen gebeuren: "Ofwel gaan we samenzitten met de sector in de hoop de lat inzake dierenwelzijn hoger te leggen dan Euopa voorschrijft. Ofwel treden wij als consument op door enkel nog te kiezen voor eieren die bio zijn of uit vrije loop".

Eigenaar reageert opgelucht

De eigenaar van de kippenkwekerij is tevreden dat er uitgebreide inspecties zijn gebeurd en dat er geen inbreuken zijn vastgesteld die een sluiting zouden verrechtvaardigen.

"Hij is ook blij dat het publiek toch enige nuance zal maken vanavond bij de beelden die getoond worden", zegt Sofie Bollaert, advocate van de eigenaar. "De beelden waren een momentopname. Vandaag is er een grondige inspectie geweest van de dagelijkse bedrijvigheid die toch meer objectief te noemen is".