Geen duurdere post voor mensen die afgelegen wonen

De nieuwe postwet is vandaag artikelsgewijs goedgekeurd, en minister van Telecom en Post Alexander De Croo (Open VLD) bevestigt dat de prijzen in heel het land gelijk zullen blijven. Brieven versturen naar afgelegen gebieden zal dus niet duurder worden, zoals de oppositie vreesde.

De oppositie maakt zich zorgen omdat onder meer Peter Dedecker (N-VA) al had laten verstaan dat wat hem betreft de post niet vijf keer per week bedeeld moet worden in afgelegen gebieden. "Ik denk niet dat iemand er wakker van ligt om zijn brieven of rekeningen een dagje later te krijgen."

Daarnaast vreest de oppositie dat de regering misschien verschillende tarieven zou hanteren voor stedelijke zone's en het platteland, waarbij brieven ontvangen in afgelegen gebieden duurder zou worden.

Maar die vrees is ongegrond. Er zijn vandaag geen plannen binnen de regering of bpost om verschillende tarieven te hanteren afhankelijk van waar iemand woont, en de post zal overal vijf dagen per week post blijven bedelen.

Er is wel een uitzondering voorzien voor "uitzonderlijke omstandigheden", dan zou de dienstverlening wél kunnen wijzigen.  Daar maakt de oppositie zich zorgen over. "Maar die uitzonderlijk omstandigheden moeten worden opgenomen in de beheersovereenkomst", klinkt het op het kabinet van De Croo. "En voor de volgende beheersovereenkomst zijn we niet van plan om uitzonderlijk omstandigheden op te nemen. Alles blijft dus zoals het is."

"Er moest een nieuwe postwet komen omdat we nog enkele Europese regels moesten vertalen naar Belgische wetgeving", verduidelijkt de woordvoerder van minister De Croo. Hij benadrukt dat er in de praktijk voor de consument niets verandert.