Videospeler inladen...

Puigdemont bedankt "vrienden van de Vlaamse partij N-VA" tijdens speech in Bozar

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft een toespraak gehouden in het Brusselse kunstencentrum Bozar. Aanwezig waren ook enkele N-VA-politici. Bij aanvang van zijn speech bedankte Puigdemont hen daarvoor. Puigdemont stelde verderop in zijn toespraak dat Spanje zich moet verantwoorden voor het internationale gerecht wegens "slechte behandeling" van de Catalaanse gevangenen.

Het was het eerste publieke optreden van Puigdemont sinds zijn antwoord op het Spaanse aanhoudingsmandaat tegen hem. Bij het binnenkomen in de zaal kreeg Puigdemont een staande ovatie van de 200 aanwezige Catalaanse burgemeesters, die in Brussel steun waren komen vragen voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Ze scandeerden "president" en vrijheid". Ook enkele politici van de N-VA en Vlaams Belang tekenden present.

Videospeler inladen...

"Ik wil speciaal onze vrienden van de Vlaamse partij N-VA bedanken", aldus Puigdemont in zijn dankwoord dat hij bij het begin van zijn toespraak richtte aan de aanwezigen. "Dank jullie voor jullie toewijding voor de democratie, voor jullie solidariteit, jullie vriendschap en jullie inzet voor deze waarden die vandaag in gevaar komen, niet alleen in Catalonië, maar ook en vooral in Europa."

De afgezette Catalaanse president haalde inderdaad uit naar Europa. "De burgers vragen zich af waarom er geen reactie uit Europa komt tegen al dat misbruik. Ik eis respect voor de resultaten van de verkiezingen van 21 december. Zijn jullie bereid om die resultaten van de Catalanen te aanvaarden", richtte Puigdemont zich tot onder meer tot EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Of blijft u meneer Rajoy (de Spaanse premier) steunen in zijn staatsgreep? Europa wordt beter beschermd door al die mensen die de stembussen hebben beschermd dan door de politie die op die mensen geklopt heeft."

"Onze mensen worden slecht behandeld in de Spaanse gevangenis"

Carles Puigdemont uitte harde beschuldigingen richting Spanje. "Het is een staatsgreep van Spanje tegen een legitieme regering en een legitiem parlement. Onze collega's die in de gevangenis zitten, worden slecht behandeld door de Spaanse autoriteiten. Spanje moet zich hiervoor verantwoorden bij de internationale justitie."

"Van Felipe V (de Spaanse koning onder wie begin de 18e eeuw de Catalaanse instellingen werden geannexeerd) tot Felipe VI (de huidige Spaanse koning), zijn in onze geschiedenis de afwezigheid van vrijheid en de annulering van elke vorm van eigen bestuur helaas erg frequent voorgekomen", aldus de afgezette Catalaanse regeringsleider. "Maar Catalonië is hier altijd sterker uitgekomen."

Puigdemont verweet het centrale Spaanse gezag zich fascistisch op te stellen. "Vandaag zien we dat dat fascisme terugkomt en  totaal onbestraft blijft."

Juncker moet het ontgelden

Voor de toespraak van Puigdemont zelf, hadden enkele Catalaanse politici en burgemeesters het woord genomen. Ze benadrukten dat ze voor Europa zijn en vroegen de EU om hulp. "Wij zijn voorstanders van Europa en wij zullen vechten voor Europa. En wij hopen echt dat Europa ons een plaats zal geven."

Tegelijk kregen de Europese leiders een veeg uit de pan. Met name Juncker moest het ontgelden. "Meneer Juncker praat niet erg positief over Catalonië. Hij zegt dat hij Europa niet ziet met 85 kleine lidstaten. Dat wordt gezegd door Juncker, die afkomstig is van Luxemburg. Luxemburg is kleiner dan vele steden in Catalonië. Ik hoop dat hij van gedacht zal veranderen", zei Josep-Maria Terricabras, Europees Parlementslid van de Catalaanse partij ERC.

Videospeler inladen...

Meest gelezen