Videospeler inladen...

Paul Bekaert: "Ook zonder Francken lag het voor de hand dat Puigdemont naar België zou komen"

De bevestiging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat Carles Puigdemont in België asiel kon aanvragen, heeft geen invloed gehad op de beslissing van de afgezette Catalaanse minister-president om naar ons land te komen. Dat zegt zijn advocaat Paul Bekaert in "De afspraak".

"Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. Puigdemont hoort daar ook bij." Die uitspraak liet Francken op 28 oktober optekenen. Nauwelijks enkele dagen later dook de afgezette Catalaanse minister-president ook effectief in ons land op, zij het (voorlopig) niet om asiel aan te vragen. Toch heeft het ene niks met het andere te maken, zegt zijn advocaat Paul Bekaert vanavond in "De afspraak" op Canvas.

"Dat heeft geen rol gespeeld", zegt Bekaert. "Het volstond voor Puigdemont om zijn advocaat in Barcelona te vragen waar hij asiel kon aanvragen. Ik denk dat Brussel voor de hand lag. Als hij naar Spanje terugkeert, stopt Madrid hem achter de tralies en kan hij niks meer doen. Nu kan hij tenminste nog vrijuit spreken, al is het vanuit Brussel."

We hebben geen steun nodig van de Belgische politiek

Hoewel Puigdemont vandaag zijn "vrienden van de N-VA" bedankte tijdens een toespraak voor 200 Catalaanse burgemeesters in Bozar, heeft hij volgens Bekaert geen formele contacten met de partij van voorzitter Bart De Wever. "Alle contact met de buitenwereld verloopt via mij. Misschien gebeurt het informeel, maar ik heb in elk geval nog niet gemerkt dat parlementsleden van de N-VA hem hulp hebben geboden."

"We hebben geen steun nodig van de Belgische politiek", gaat Bekaert op dit elan voort. "Het is de rechter die over zijn lot beslist. Als hij zijn overlevering beveelt, kan geen enkele politicus dat tegenhouden. Hier geldt de scheiding van machten."

Veel Spaanse rechters zitten op dezelfde lijn van veel rechtse politici

Wat Spanje betreft, lijkt Bekaert aan dat laatste te twijfelen. "Ik denk niet dat in Spanje rechtstreeks telefoonlijnen liggen tussen het gerecht en de politiek. Wel zitten veel rechters op dezelfde lijn van veel rechtse politici. Ze delen dezelfde mentaliteit van het ene en onverdeelbare Spanje."

Hoe dan ook respecteert Spanje de mensenrechten van Puigdemont en zijn ministers niet, zegt Bekaert. "Spanje schendt tal van mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. Madrid stopt politieke opposanten en verkiezingskandidaten achter de tralies en fnuikt een vereniging omdat de leiders in de gevangenis zitten. De procedures lopen totaal niet correct en de straffen zijn buiten proportie."

Meest gelezen