© VRT

Rode Kruis neemt deel daklozenopvang over van Samusocial

Het Franstalige Rode Kruis zal een deel van de Brusselse daklozenopvang overnemen van Samusocial. Dat meldt Croix Rouge in een persbericht. Giften aan Samusocial zijn gekelderd na een schandaal rond hoge vergoedigen voor bestuurders van de organisatie.

Samusocial zal deze winter nog altijd zeshonderd opvangplaatsen voorzien zodat daklozen niet op straat hoeven te slapen. Als die plaatsen allemaal volzet zijn schiet de "tweedelijnshulp" in actie, dat zijn nog eens driehonderd opvangplaatsen. Tot en met vorig jaar voorzag Samusocial ook in de tweedelijnshulp, dit jaar zal dit echter georganiseerd worden door de Croix Rouge de Belgique, de Franstalige tegenhanger van het Rode Kruis.

Samusocial kwam begin deze week nog in het nieuws omdat het niet meer genoeg geld heeft om dekens te kopen voor de daklozen. Giften aan de daklozenorganisatie zijn gekelderd, nadat aan het licht kwam dat geld van giften ook gebruikt werden voor zitpenningen voor de raad van bestuur. Onder meer Yvan Mayeur, op dat moment burgemeester van de stad Brussel, streek meer dan 16.000 euro per jaar op. Ook zou de organisatie meer dan 10.000 euro per jaar hebben uitgegeven aan koffie van een luxumerk. Yvan Mayeur moest ontslag nemen als burgemeester van Brussel, maar door het schandaal krijgt Samusocial nog nauwelijks donaties.

Om de daklozenopvang niet in het gedrang te brengen springt het Croix Rouge de Belgique dus in de bres. "Ergens deze week zullen we een definitief akkoord sluiten met de federale regering", bevestigt een woordvoerder van het Croix Rouge aan VRT NWS.

Ook het Croix Rouge heeft geld nodig om de winteropvang te bekostigen, en om verplegers de straat op te sturen. Daarom start de organisatie vandaag met een campagne om geld in te zamelen.