AFP or licensors

Saudi-Arabië beschuldigt Iran van "mogelijke oorlogsdaad tegen koninkrijk"

De spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran lopen op sinds de Saudische luchtmacht afgelopen weekend een raket onderschepte die vanuit buurland Jemen is afgevoerd. Volgens de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman leverde Iran die raket aan de Jemenitische Houthi-rebellen. Hij beschuldigt Iran van "een mogelijke oorlogsdaad tegen het koninkrijk".

Afgelopen zaterdag onderschepte de luchtmacht van Saudi-Arabië een raket ten noordoosten van de hoofdstad Riyad. De raket werd afgevuurd door sjiitische rebellen in het arme buurland Jemen. Volgens Saudi-Arabië werd ze geleverd door Iran, de sjiitische aartsrivaal. Iran steunt de Houthi's in Jemen, maar ontkent dat het wapens levert aan de rebellen.

Saudi-Arabië hecht geen geloof aan die woorden. Kroonprins Mohammed bin Salman spreekt van "een daad van militaire agressie door het Iraanse regime die mogelijk een oorlogsdaad betekent".

Hij wordt daarin bijgetreden door Washington. De Amerikaanse ambassadrice bij de VN Nikki Haley zegt dat "Iran andermaal zijn totale misprijzen voor internationale verplichtingen bevestigt". "De VS zal alles doen  om in te gaan tegen destabiliserende handelingen van Iran en zal de ogen niet sluiten voor ernstige schendingen van het internationale recht door het Iraanse regime."

Iran noemt de beschuldigingen "kwaadaardig, onverantwoordelijk, destructief en provocerend".

VN slaat alarm over blokkade Jemen

Als reactie op de raketaanval stelde Saudi-Arabië gisteren een blokkade in van zee- en luchthavens in Jemen. Daarmee wil ze voorkomen dat Iran nog wapens zou leveren aan de Houthi's.

De internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië belooft dat hulpverleners en hulpgoederen wel worden doorgelaten, maar de VN heeft intussen toch alarm geslagen. Volgens de VN dreigt er hongersnood als de blokkade niet wordt opgeheven, en dat terwijl Jemen al middenin een humanitaire crisis zit. Miljoenen mensen hebben nauwelijks toegang tot voedsel en medische voorzieningen.

In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog. Saudi-Arabië bestrijdt met een coalitie van soennitische bondgenoten de Houthi-rebellen die de regering hebben verjaagd en grote delen van het land bezet houden.

Meest gelezen