Video player inladen ...

Tweehonderd Catalaanse burgemeesters in Brussel zoeken internationale steun

Tweehonderd Catalaanse burgemeesters zijn aangekomen in Brussel. Ze zijn afgereisd naar ons land om duidelijk te maken waarom ze voorstander zijn van een onafhankelijk Catalonië en willen de afgezette Catalaanse politici steunen. 

De tweehonderd Catalaanse burgemeesters zijn voor een dag in ons land. Met hun komst willen ze internationale steun zoeken voor de Catalaanse onafhankelijkheid.

“Ons belangrijkste doel is vragen aan Europa om zich te bekommeren en bewust te worden van wat er gebeurt in Catalonië. En dat het op Europees niveau tussenkomt. Wij vragen ook de onmiddellijke vrijlating van de Catalaanse politieke gevangenen”, dat zei een van de burgemeesters net na aankomst in Zaventem.”

Wij vragen ook de onmiddellijke vrijlating van de Catalaanse politieke gevangenen

Catalaans burgemeester

De burgemeesters klagen de repressie van de Spaanse staat aan en willen op deze manier hun Catalaanse collega’s, die in de gevangenis zitten en worden aangeklaagd, steunen. De wijze waarop de Spaanse staat handelt vinden ze een schending van de rechten van de mens en van de democratie.

Video player inladen ...

Burgemeester Barcelona niet in Brussel

Opmerkelijk is dat Ada Calau, internationaal gekend burgemeester van Barcelona, er niet bij is. Dat komt omdat Calau een vrij genuanceerd standpunt inneemt over de kwestie. Ze is er niet tegen, maar ze vindt het op dit moment niet aan de orde om de onafhankelijkheid uit te roepen en al zeker niet op basis van het referendum op 1 oktober.

De tweehonderd Catalanen maken deel uit van een vereniging van 787 burgemeester die zich duidelijk uitspreken voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Catalonië bestaat uit 948 gemeenten, dus een ruime meerderheid van de burgemeesters is voor.

Toch mag je hieruit niet besluiten dat er ook een ruime meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid is. Recente peilingen geven aan dat de separatisten hun meerderheid nipt verliezen, andere peilingen geven dan weer aan dat ze net een meerderheid halen. Wat vast staat is dat er een grote verdeeldheid heerst in de regio. 

Ontmoeting Puigdemont

De vraag rijst of de burgemeesters hun afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gaan ontmoeten. De burgemeester komen deze namiddag samen in Bozart, de geruchten doen de ronde dat Puigdemont en zijn 4 ministers daar ook naartoe zouden komen. 

Ook Catalaanse bedrijfsleiders in Brussel

Tegelijkertijd is er ook een groep Catalaanse bedrijfsleiders naar ons land afgezakt om duidelijk te maken dat zij tegen onafhankelijkheid zijn. Sinds 1 oktober vertrokken er al meer dan 2000 bedrijven uit de regio. De bedrijfsleiders willen duidelijk maken hoe de Catalaanse onafhankelijkheid de economie enorme schade toebrengt.