Van Overtveldt wil staatsschuld onder 100 procent van het bbp brengen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de staatsschuld in 2018 onder de symbolische grens van 100 procent brengen. Hij kondigt dat aan in zijn beleidsplan voor volgend jaar, meldt De Tijd.

Het is voor het eerst dat Van Overtveldt de ambitie uitspreekt om de schuld onder de symbolische grens van 100 procent te brengen. Hij maakt duidelijk dat de regering van plan is de komende weken of maanden nog een reeks participaties te gelde te maken.

De regering raamt de schuldgraad voor volgend jaar op 102,9 procent van het bruto binnenlands product. Om die onder 100 procent te doen dalen moet er voor zo'n 13 miljard euro aan activa worden verkocht.     

Maar zelfs als de regering haar volledige belang in BNP Paribas verkoopt en ze Belfius voor de helft privatiseert, zal dat volgens De Tijd wellicht niet volstaan om de schuld onder 100 procent te doen zakken. Daarom zou Van Overtveldt er volgens bronnen van de krant aan denken om ook andere pistes te bewandelen: zogenoemde "technische ingrepen".

België is een van de lidstaten met de hoogste overheidsschuld in de Europese Unie. Europa dringt er op aan dat die schuld wordt afgebouwd. Van Overtveldt noemt een verdere verkleining van het begrotingstekort een prioriteit.

Meest gelezen