Video player inladen ...

Van Overtveldt: "Hoop dat iedereen zich neerlegt bij verkiezingsuitslag Catalonië"

Federaal minister Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft zich in "Terzake" kritisch uitgelaten over het beleid van Madrid. "Ik vind het gênant dat in een democratisch land kritische mensen in de gevangenis worden gestoken", klinkt het.

Carles Puigdemont heeft een toespraak gehouden waarin hij zijn "vrienden van de N-VA" bedankte. "Het is evident dat er affiniteit is", reageert Van Overtveldt.

"Ik vind het gênant dat in een democratisch land kritische mensen in de gevangenis worden gestoken", klinkt het bij de minister. "De Spaanse regering heeft nu verkiezingen uitgeschreven in Catalonië op 21 december. Ik hoop dat iedereen van plan is om zich neer te leggen bij het resultaat, wat dat ook moge zijn."

Diplomatiek ligt de Catalaanse kwestie zeer gevoelig. Telkens als een Belgische minister een uitspraak doet over de zaak, volgt er meestal snel een felle reactie vanuit Madrid. Meerderheidspartij CD&V had eerder al laten verstaan dat dat stoere uitsrpaken over Catalonië wel eens verstrekkende gevolgen zouden kunnen hebben voor de Belgische diplomatie.

Officieel heeft de federale regering nog niet gereageerd op de Cataloniëkwestie. Morgen zal premier Charles Michel meer toelichting geven in de Kamer.