Flip Franssen

Verkiezingsaffiches verbieden is niet mogelijk

"Gemeenten kunnen verkiezingsaffiches niet zomaar verbieden", dat zegt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) vandaag in het Vlaams parlement. 

"Hebben verkiezingsaffiches nog nut?" Die vraag stellen lokale politici van Groen zich in sommige Vlaamse gemeenten. Kiezers kunnen alle informatie immers online vinden.

"Het gaat vooral om de tuinborden", verduidelijkt Wouter De Vriendt, fractieleider van Groen in Oostende. "We willen een soort van gentlemen's agreement sluiten met alle partijen om geen tuinborden meer te plaatsen. Het zou heel wat hout en papier uitsparen, dat is goed voor het milieu. Ik merk ook dat mensen zich storen aan de wildgroei van tuinborden her en der."

In geen enkele gemeente is het voorstel van Groen ondertussen omgezet in officiële regels. Zowel in Oostende als in Beringen zijn de burgemeesters geen voorstander van het idee. Vlaams minister Liesbeth Homans, bevoegd voor Binnenlands Bestuur, zegt dat het niet mogelijk zou zijn om dergelijke borden te verbieden.

"Een gemeente kan ervoor kiezen om geen aanplakborden te plaatsen", zegt ze in het Parlement. "Maar je kan mensen niet verbieden om zelf een bord met een affiche in hun voortuin te plaatsen." Dat zou volgens de ministers immers ingaan tegen het recht op vrije meningsuiting.

"We vrageb ook helemaal geen juridisch verbod", aldus De Vriendt. "Het gaat om een onderlinge afspraak om het niet te doen. Een afspraak over de partijgrenzen heen."

Campagnemateriaal dat de openbare orde verstoort, een affiche met flikkerende lichtjes die autobestuurders kan verblinden bijvoorbeeld, mag wel door de gemeente weggehaald worden.

Meest gelezen