Vluchten kan niet meer. Of toch, op het toilet!

Het is momenteel zweten voor hen die opgedoken zijn in de Paradise Papers, waaruit blijkt dat van fiscale paradijzen wordt gebruikgemaakt om belastingen te ontduiken. Een van hen is de Britse ondernemer en politicus Lord Michael Ashcroft, die met gemak de top 100 van de lijst van rijkste Britten haalt. Of hij belastingen ontdoken heeft en hoe hij dat dan gedaan heeft, dat wilde het BBC-programma "Panorama" zelf uit zijn mond horen. Maar daarin had Lord Ashcroft, die ook beschouwd wordt als een belangrijke sponsor van de regerende Tories, weinig zin.  Gelukkig bood het toilet voor hem enig soelaas.

Het was op een bijeenkomst van Tories dat "Panorama"-journalist Richard Bilton uitleg van Lord Ashcroft wilde. Maar die zette het op een lopen, 2 minuten lang, terwijl hij enkel meerdere keren "Dear, oh dear" mompelde. Uiteindelijk, na een lange achtervolging van de reporter, wist Lord Ashcroft te ontsnappen op het toilet.

Omdat op sociale media en op nieuwsmedia vooral de nadruk gelegd werd op het feit dat hij de toiletten nodig had om aan netelige vragen te ontsnappen, liet Ashcroft via Twitter weten dat "hij zich helemaal niet aan het verstoppen was, maar dat hij gewoonweg moest plassen".

Die tweet werd nochtans op een later tijdstip verwijderd en vervangen door een uitgebreide uitleg waarin hij duidelijk maakte dat "het programma al vaker foutieve informatie over hem de wereld ingestuurd had en dat hij daarom niet langer met "Panorama" wilde samenwerken".     

Uit het archief: Eliane Liekendael

De beelden van Ashcroft doen ietwat denken aan onderstaand fragment uit ons archief. Toen in 1998 procureur-generaal Eliane Liekendael tijdens het Augusta-proces liever niet met de pers wilde praten en het dan maar op een lopen zette. De achtervolging door de gangen van het gerechtsgebouw eindigden voor de deuren van de gesloten lift. De pers verzamelt rond de procureur-generaal die tevergeefs als een beklaagde haar gezicht probeert te bedekken. De commentaarstem bij dit archiefstuk is overigens die van ex-journalist Siegfried Bracke.

Video player inladen ...