AFP

VN-Veiligheidsraad veroordeelt militair geweld tegen Rohingya

De VN-Veiligheidsraad heeft zich uitgesproken tegen de operatie van het leger van Myanmar tegen de moslimminderheid. Westerse landen wilden een resolutie afdwingen, maar China lag dwars. 

 

De VN-Veiligheidsraad heeft in een unanieme verklaring het militaire geweld veroordeeld dat intussen zo'n 600.000 Rohingya-moslims op de vlucht heeft gejaagd, over de grens met Bangladesh. Het is dan wel geen bindende resolutie, maar wel de krachtigste terechtwijzing door de VN-Veiligheidsraad in bijna 10 jaar tijd. 

Zwaar ongerust

De tekst van de verklaring is zeer concreet en legt de vinger op de wonde.  De VN-Veiligheidsraad zegt "zwaar bezorgd" te zijn over rapporten over mensenrechtenschendingen in de staat Rakhine. Het leger voert daar een operatie uit tegen rebellen van de Rohingya-minderheid. De soldaten gaan daarbij brutaal te keer. De verklaring heeft het over "systematisch gebruik van geweld en intimidatie, het doden van mannen, vrouwen en kinderen, seksueel geweld en het vernielen en verbranden van huizen en bezit."

VRT - Thomas De Graeve

De VN-Veiligheidsraad wil ook dat de zowat 600.000 Rohingya die naar buurland Bangladesh zijn gevlucht, veilig kunnen terugkeren. Wie is achtergebleven in Rakhine, moet ongehinderd toegang krijgen tot de VN-hulporganisaties. Myanmar erkent de Rohingya niet als staatsburgers, het beschouwt hen als Bengaalse migranten die illegaal in het land verblijven. In de mededeling vraagt de VN-Veiligheidsraad dat hun rechten wél worden erkend en dat ze als volwaardige burgers worden beschouwd, zonder discriminatie.  

Fransen en Britten wilden meer

Het Verenigd Koninkrijk had een tekst klaar voor een strengere, bindende resolutie. De Britse VN-ambassadeur had daarvoor de steun van Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar volgens diplomaten was China daar als buur en bondgenoot van Myanmar sterk tegen gekant. Daarom werd de tekst in een presidentiële mededeling gegoten, die wel wordt opgetekend in de archieven van de VN-Veiligheidsraad, maar geen bindende kracht heeft. 

Toch is deze verklaring het sterkste signaal van de grootste  wereldmachten in 10 jaar tijd. Het toont aan dat de internationale gemeenschap wel degelijk wakker ligt van wat er de Rohingya-minderheid wordt aangedaan, is te horen. 

"Een sterke en unanieme boodschap om de etnische zuivering te doen stoppen die voor onze ogen gebeurt in Myanmar"

 

Franse VN-ambassadeur François Delattre

Regering Myanmar : "politieke druk"

De geviseerde regering in Myanmar is erg bezorgd over de verklaring. VN-ambassadeur Hau Do San spreekt van onnodige politieke druk op zijn land. Volgens hem is de tekst gebaseerd op beschuldigingen en valse bewijzen. "De mededeling erkent de moeite niet die Myanmar doet om de uitdagingen in de staat Rakhine aan te pakken." 

De militaire operatie tegen de Rohingya begin in augustus, nadat een aantal politieposten in Rakhine waren aangevallen door Rohingya-rebellen. De leider van Myanmar, nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, is vorige week de situatie in het gebied gaan bekijken.